Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
Apteczka HACCP ...
Niezbędne Instrukc...
Obsługa maszyn - i...
Jak dbać o zmywaln...
Środki chemiczne R...
Jak myć prawidłowo...
Płyta bezpośrednie...
Jak obsługiwać pat...
Jak posprzątać ma...
Instrukcja w kuchn...
Urządzenia chłodni...
Instrukcja obsługi...
Instrukcja obsługi...
Jak myć w zmywarka...
ISO 22000
Międzynarodowe ISO...
ISO 9001 narzędzie...
Dobra Praktyka Cat...
Punkty Krytyczne C...
Dobre Praktyki a H...
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
RATIONAL
Robot - Coupe
Smoker
Hello Coffee
Caffetea
Manitowoc Foodservice
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
HACCP
Międzynarodowe certyfikaty ISO 9001 i HACCP

Zgodnie z obowiązującym w Polsce i Unii Europejskiej prawem żywnościowym system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP jest obowiązkowy dla wszystkich przedsiębiorstw działających w szeroko rozumianej branży spożywczej, za wyjątkiem rolnictwa (czyli tzw. produkcji pierwotnej). Ważną grupę przedsiębiorstw, które polskie prawo zobowiązuje po 1 maja 2004 r. do wdrożenia systemu HACCP są zakłady żywienia zbiorowego.

Należy w tym miejscu podkreślić, iż prawo w Unii Europejskiej nie zobowiązuje przedsiębiorców do certyfikacji systemu HACCP. System certyfikacji przez niezależne instytucje, zwane jednostkami certyfikującymi jest w pełni dobrowolny, przy czym dość szeroko rozpowszechniony w Europie. Prawo unijne mówi zaś, że system HACCP należy wdrożyć i stosować.

Mogą więc podejść Państwo dwojako do problemu:

  • wdrożyć i stosować system HACCP bez jego certyfikacji, lub

  • wdrożyć i stosować system HACCP oraz uzyskać uznawany międzynarodowy certyfikat HACCP.

Bez względu na to, czy Państwa system HACCP będzie certyfikowany, czy też nie, musicie się Państwo liczyć z faktem, iż system HACCP będzie nadzorowany przez organy urzędowej kontroli żywności (Sanepid), które są do tego zobowiązane zapisami nowej Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Już wkrótce za brak wdrożonego systemu HACCP nakładane będą mandaty karne!

System Zarządzania Jakością ISO 9001 jest systemem w pełni dobrowolnym. Nie ma żadnych zapisów zobowiązujących firmy do wdrażania systemu ISO 9001 – czym różni się on od systemu HACCP.

System ISO 9001 jest najbardziej znanym, rozpowszechnionym w skali globalnej systemem jakości. Jest on przy tym bardzo uniwersalny i elastyczny, może znaleźć zastosowanie praktycznie w każdej branży i w każdym przedsiębiorstwie czy też organizacji „non-profit”.

Z tego samego powodu system certyfikacji ISO 9001 jest dobrowolny – skoro bowiem prawo nie nakazuje jego wdrażania, nie może tym bardziej zobowiązywać do certyfikacji. Należy jednak podkreślić ważną różnicę systemów ISO 9001 i HACCP. Ponieważ system ISO 9001 wdrażany jest w oparciu o międzynarodową normę, de facto nie spotyka się systemów bez certyfikacji. Praktycznie wszystkie firmy, które wdrażają system ISO 9001, poddają go również certyfikacji w niezależnych i akredytowanych jednostkach certyfikujących.

W przypadku wdrożenia zintegrowanego systemu jakości ISO 9001 i HACCP możliwe jest dwojakie podejście do problemu certyfikacji, a mianowicie:

  • można poddać certyfikacji tylko system ISO 9001, i na tenże system uzyskać certyfikat. W takim przypadku system HACCP jest wdrożony, stosowany, lecz nie jest certyfikowany,

  • można, co jest zalecane, poddać certyfikacji oba systemy: ISO 9001 i HACCP i uzyskać dwa certyfikaty.


Musi to być świadoma decyzja Klienta, zależna od rynku na jakim działa przedsiębiorstwo, pozycji konkurencyjnej oraz strategii jego rozwoju.
Proces certyfikacji przez niezależną jednostkę certyfikującą składa się z następujących etapów:

  • audit wstępny (dobrowolny z punktu widzenia jednostki certyfikującej),

  • audit certyfikujący (obowiązkowy z punktu widzenia jednostki certyfikującej),

  • audity nadzorcze (obowiązkowe z punktu widzenia jednostki certyfikującej).

Każdy certyfikat systemów jakości ISO 9001 i HACCP jest wydawany na 3 lata i po tym okresie traci ważność. W trakcie okresu ważności certyfikatu, po pierwszym i po drugim roku funkcjonowania systemu, jednostka certyfikująca wykonuje tzw. audity nadzorcze (kontrolne). Po upływie trzech lat należy poddać system certyfikacji, ważnej na kolejne 3 lata.

Proces certyfikacji trwa około 1 miesiąca, jeżeli firma poddaje się także auditowi wstępnemu. MDG Doradztwo Gospodarcze zaleca Klientom stosowanie auditu wstępnego tylko w przypadku systemów zintegrowanych ISO 9001 i HACCP, z racji większego skomplikowania procesów i obszerniejszej dokumentacji.

W przypadku wdrożenia samodzielnego systemu HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego, zalecamy poddanie go bezpośrednio auditowi certyfikującemu. Oczywiście mogą Państwo przejść procedurę certyfikacji dwuetapowo (audit wstępny i certyfikujący). Decyzja w tym względzie należy do Państwa.

Certyfikacja systemów jakości przynosi następujące wymierne korzyści:

  • wzrost zaangażowania pracowników i większa mobilizacja w przedsiębiorstwie,

  • myślenie projakościowe kadry przedsiębiorstwa,

  • niezależne potwierdzenie poprawności opracowania, wdrożenia i funkcjonowania systemu,

  • uznawany w skali międzynarodowej certyfikat renomowanej, zagranicznej jednostki certyfikującej (rzadziej polskiej).

Możemy mówić o dwóch wadach certyfikacji systemów jakości:

  • wzrasta koszt (budżet) realizacji systemu jakości, bowiem certyfikacja kosztuje dodatkowo,

  • w przypadku certyfikacji systemu HACCP (bez systemu ISO 9001) powoduje to konieczność wdrożenia dodatkowych procedur, a więc mimo wszystko przyrost biurokracji.

W Polsce funkcjonuje ok. 35 akredytowanych jednostek certyfikujących, z których większość to polskie oddziały renomowanych instytucji zachodnioeuropejskich (np. MOODY, ISOQAR, DEKRA, RWTUV).


W przypadku pytań prosimy o kontakt z naszym ekspertem:

Anna Głodkowska
tel.: (061) 873 61 47
e-mail: biuro@mdg.com.pl
www.mdg.com.pl

 

" Mój email: "

munde@poczta.fm
(24.02.2006 - 15:43)   MundekOdpowiedz
(82.210.184.109) 109-be2-1.acn.waw.pl


"Sytemy jakości"
(24.02.2006 - 15:41)  (Mundek)
"Mój email:"
(24.02.2006 - 15:43)  (Mundek)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robot - Coupe Robvita Pizzola Smoker Hello Coffee Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Caffetea Tableart Tomasz Miszczak Komat Uzdrowisko Wysowa S.A. Espiga Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego POSbistro Makro Cash & Carry Belgium`s Best Voigt Krosno Nektar Natura Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Gaspol Barson Artek Iglotex Lemonia
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000