We wrześniu 2006 roku w Zielonej Górze w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania Zawodowego powstanie nowe technikum gastronomiczne. Będzie ono kształciło przyszłych kelnerów, szefów kuchni oraz winiarzy.
W Polsce coraz prężniej rozwija się rynek gastronomiczny. Powstaje wiele nowych restauracji, jadłodajni, barów szybkiej obsługi, firm cateringowych, kawiarni, cukierni. Dlatego przybywają nowe miejsca pracy, ale brakuje wyszkolonych fachowców.
Odpowiedzią na zapotrzebowanie jest nowo powstające technikum gastronomiczne. Uczniowie będą mogli kształcić się w nim w trzech kierunkach: kelner, szef kuchni oraz winiarz. Szkoła zamierza współpracować z firmami z zagranicy, chce żeby uczniowie zdobywali tam doświadczenie. Będzie również uczyć jak otworzyć i prowadzić własną działalność.
Nowością jest kierunek, na którym będą kształceni kelnerzy. Do tej pory w restauracjach obsługiwały klientów osoby, które trafiały tam z przypadku. Dlatego istnieje ogromne zapotrzebowanie na kelnerów z prawdziwego zdarzenia. Takich, którzy poradzą sobie nawet w najbardziej ekskluzywnych restauracjach w całej Europie. A tacy właśnie będą kształceni w nowym technikum. Nauczą się tam savoir – vivre’u, psychologii, a także tego, jak dbać o swój image.
Na innym kierunku będą kształceni winiarze. Szkoła ma zamiar nawiązać współpracę ze znanymi winiarzami z regionu. Uczniowie odbędą praktyki w polskich, niemieckich i francuskich winnicach.
Kolejny nowy kierunek wykwalifikuje szefów kuchni. W tym zawodzie oprócz tego, że uczeń będzie musiał być dobrym kucharzem, to również świetnym menedżerem.
WODZ otrzymał unijną dotację w wysokości 86 tyś euro na modernizację oferty edukacyjnej.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |