Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dolina Charlotty - wielkie otwarcie

Od 7 do 9 kwietnia 2006 roku w Dolinie Charlotty odbywała się Wielka Gala Kulinarna - uroczyste otwarcie „Gościńca Charlotty” położonego w sercu malowniczej doliny na wyspie jeziora Zamełowskiego.

Na tę wielką uroczystość zostały zaproszone władze samorządowe, ludzie związani w branżą turystyczną z całej Polski oraz Maciej Płażyński – Wicemarszałek Senatu RP i Wojciech Kadłubański, były wiceprezes POT. Na zaproszenie organizatorów sławni szefowie kuchni z zaangażowaniem i uśmiechem na twarzy przyrządzali potrawy dla zaproszonych gości, a także przygotowali krótkie pokazy gotowania, na których można było dowiedzieć się jak przyrządzić daną potrawę, a także samodzielnie robić pierożki. Galę poprowadził Jarosław Janowski, grał zespół Riverboat Ramblers, atrakcją wieczoru był też satyryk Waldemar Ochnia.

Przygotowane przez szefów kuchni potrawy to:

I dzień:

  • Sandacz w cieście solnym i słoninie z sosem porowo – śmietanowym i pierożki faszerowane borowikami, comber króliczy w sosie lekko kwaśnym z karmelizowaną rzodkiewką

  • Sailtinbocca z tuńczyka, risotto szpinakowe z serem kozim zawijane w norii

  • Sałatka Cezara, szczupak z szczawiem na ryżu pilaw

  • Zupa chrzanowa, mus czekoladowy.

II dzień:

  • Kaczka duszona w malinach z kopytkami chrzanowymi i wędzonymi warzywami

  • Schab cielęcy z dresingiem rakowym i sosem z imbiru i czerwonego wina

  • Sandacz w cukinii z sosem peso i świeżym tymiankiem

  • Gruszka w czerwonym i białym winie z szynką parmeńską złamana melisą

  • Krem czekoladowy z kontrą i sosem pomarańczowo miodowym

  • Zupa musztardowa z kabanosami.

III dzień - bufety:

  • Comber z sarny marynowany w igłach sosnowych

  • Jagnięcina faszerowana szpinakiem

  • Łosoś w sosie szpinakowym

  • Sałatki

  • Szczupak w porach

  • Bufety serowo – wędliniarskie

  • Łosoś w sezamie.

Zaproszeni goście mogli podziwiać uroki Doliny Charlotty – jedynego ryglowego kompleksu turystyczno – gastronomicznego w Polsce, który jest wierną repliką tradycyjnego budownictwa pomorskiego. Drewniane konstrukcje uzupełnione czerwoną stylową cegłą tworzą charakterystyczne wzornictwo „domów w kratę”. Inspiracją do stworzenia kompleksu stały się dzieje Zamełowskiego Młyna, legenda o sile miłości i magii wody oraz niepowtarzalne warunki krajobrazowe.

Kompleks Dolina Charlotty składa się z kilku obiektów:

  • Pensjonat „Żelazna Podkowa” – umiejscowiony nad autentyczną stajnią pełną koni, miłośnicy koni mogą je obserwować nie wychodząc z wnętrza obiektu. Każdy z apartamentów nosi imię konia, a nastrój i przytulność stwarzają ręcznie wykonane meble i firanki.

  • Rybaczówka – maleńki obiekt dla miłośników wędkowania na urokliwej wyspie jeziora Zamełowskiego poprzecinanego malowniczymi groblami. Obiekt może pomieścić 11 osób w apartamentach. Do dyspozycji gości jest również uroczy salon kominkowy.

  • „Gościniec Charlotty” - położony w samym sercu doliny na wyspie jeziora Zamełowskiego. Oberża zachęca gości do odwiedzin znakomitą kuchnią, eleganckimi wnętrzami oraz kameralną atmosferą. Przestrzenna dwupoziomowa restauracja mieści w swoich wnętrzach salę bankietową oraz mniejsze: kominkową i chlebową. Wyjątkowym miejscem jest winiarnia dla koneserów wina.

  • „Siwy Dym” – uzupełnienie restauracji, letni kompleks kuchenny z tradycyjnym piecem chlebowym, grillem i wędzarnią.

Kompleks oferuje również aktywny sposób spędzania czasu m.in.: jazdę konną, spływy kajakowe, wędkarstwo, a także jazdę rowerową.

Właściciele planują rozwój ośrodka, w przygotowaniu jest rekonstrukcja starego Młyna Zamełowskiego i jego zabudowań. Młyn będzie funkcjonował w sposób autentyczny produkując tradycyjną mąkę według tej samej – jak przez 600 minionych lat – technologii. Ma również powstać „Leśny Dwór” mogący pomieścić w komfortowych warunkach 60 gości, w dworku ma się znajdować zaplecze hydroterapeutyczne i luksusowy basen.

Anna Seweryn – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Oszustwo"
(03.07.2008 - 13:03)  (Oszukany klient)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000