Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Targi i wystawy
Najlepsi jadą na Drużynowe Mistrzostwa Świata Cukierników

Najlepsi polscy cukiernicy wezmą udział w III Drużynowych Mistrzostwach Świata Cukierników. Do Phoenix w Stanach Zjednoczonych pojedzie trzech zawodników, biorących udział w konkursie 7 i 8 lipca 2006 oraz dwóch jurorów. Tematem tegorocznego konkursu jest Yin & Yang.

Polskę reprezentować będą:

  • Janusz Profus - kapitan i trener drużyny, Maestro czekolady firmy Cadbury Wedel z Warszawy,

  • Paweł Małecki - Mistrz Cukierniczy z Pracowni Adama Sowy z Bydgoszczy

  • Maciej Pięta - Mistrz Cukierniczy z Pracowni Jana Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego.

Wśród jurorów tegorocznych Mistrzostw Świata Cukierników znajda się przedstawiciele Polski:

  • Adam Sowa - właściciel Cukierni w Bydgoszczy

  • Jarosław Zbaliszyn - dyrektor generalny firmy PRE GEL Polska.

Polska reprezentacja przygotowuje się do mistrzostw już od pół roku. Każdy z zawodników odpowiedzialny jest za poszczególne elementy całej pracy i te właśnie elementy przygotowuje samodzielnie w swoim zakładzie pracy. Co kilka tygodni członkowie reprezentacji spotykają się w Warszawskiej Szkole Cukierniczej, gdzie nawzajem siebie oceniają i poprawiają, dopracowują spójność całej kompozycji. Wrażenie artystyczne konsultowane jest z kilkoma warszawskimi plastykami, którzy również mają ogromny wpływ na kształt pracy.

Ostateczny etap przygotowań będzie miał miejsce w Chicago, na tydzień przed Mistrzostwami. Reprezentacja skorzysta wówczas z gościnności polskiej cukierni. Tam cała praca zostanie wykonana z amerykańskich surowców. Jest to bardzo istotne ze względu na pewną odmienność w składzie surowcowym europejskich i amerykańskich produktów spożywczych.

Podczas konferencji prasowej polskiej reprezentacji, która odbyła się 21 czerwca 2006 roku, cukiernicy prezentowali swoje propozycje konkursowych deserów i odpowiadali na pytania licznie przybyłych dziennikarzy.

Zgodnie z regulaminem Mistrzostw polska drużyna przygotowuje następujące prace:

  • eksponat wykonany z czekolady – Yin,

  • eksponat wykonany z karmelu – Yang,

  • trzy torciki deserowe – Spełnione Uczucie,

  • trzy torciki lodowe – Otchłań Ziemi,

  • trzy różne rodzaje ciasteczek „petits gateaux” - Języki Ognia, Szum Wiatru, Plusk Wody,

  • jeden suchy pastillage,

  • trzy różne rodzaje pralin – Imperium Słońca - pralina z nadzieniem innym niż czekoladowe, Etiuda Księżycowa - pralina ręcznie formowana i oblewana, Blask Gwiazdy - pralina wylewana w formie,

  • czternaście identycznych deserów na talerzu – Samotność Razem.

Na konferencji obecni byli Bożena Sikoń, Karol Okrasa i Robert Sowa - specjalnie powołana Kapituła Smaku. Oceniali oni jakość przygotowanych deserów, kompozycje smaków, zasypywali także zawodników reprezentacji pytaniami. Janusz Profus tłumaczył między innymi, że ekipa nie zdecydowała się używać w swoich pracach typowo polskich produktów, np. z polskich lasów, ze względu na przeważających w jury Azjatów. Zrezygnowano także z maku, gdyż cukiernicy z zagranicy kojarzą go raczej z narkotykiem niż podstawą deserów.

Podczas Mistrzostw jurorzy (12 osób z różnych państw świata) oceniać będą:

  • prezentację tematu (w tym roku jest to Yin & Yang)

  • zgodność konkretnego eksponatu z pisemnym opisem

  • troskę o szczegóły (jak dokładnie wykonany jest eksponat)

  • stopień trudności

  • ogólny wygląd eksponatu (czystość, proporcje)

  • podstawę strukturalną i złożenie całej pracy

  • jakość pastillage

  • jakość pracy w cukrze

  • wartość artystyczną

  • użycie kolorów

  • indywidualne elementy (kształt, grubość, wymiary i proporcje, faktura, przestrzeganie narzuconych wymiarów, oryginalność).

Nagrody Drużynowych Mistrzostwa Świata Cukierników:

  • I miejsce – 50 000 USD

  • II miejsce – 15 000 USD

  • III miejsce – 5 000 USD

  • IV-XII miejsce – 2 500 USD

Przypominamy, że polska reprezentacja już po raz drugi bierze udział w Drużynowych Mistrzostwach Świata Cukierników. Podczas ostatnich – w 2004 roku - polska ekipa zajęła dziewiąte miejsce. W związku z tym została automatycznie zakwalifikowana do tegorocznej edycji Mistrzostw.

Joanna Załęska – Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"brawo"
(07.07.2006 - 09:48)  (gosia)
"do gosi"
(09.07.2006 - 11:18)  (TJTIU)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000