W celu uzyskania pełnej kalkulacji należy:
- W kolumnie "Lista składników" w puste białe pola wpisać wszystkie składniki potrawy. Jeżeli liczba składników jest większa niż 5 to nowy składnik dodajemy klikając żółty guzik "dodaj nowy składnik" co spowoduje dodanie nowego pustego pola na składnik.
- Wpisujemy cenę netto zakupu składnika za kilogram/sztukę lub litr (np. jeżeli koszt zakupu mięsa wołowego wynosi 20,3zł netto/kg to w rubrykę "Cena netto za szt/l/kg" wpisujemy "20,3"
- Następnie należy wybrać kolumnę z jednostką miary (np. kilogram, sztuka lub litr)
- W kolumnie "Ilość" proszę o wpisanie ilości składnika potrzebnego do przygotowania 10 porcji potraw (np. jeżeli do potrawy używany 200 g mięsa wołowego, to w rubryce "Ilość" wpisujemy 2kg (10 x 0,2)
- Ostatnia kolumna pokazuje nam koszt składnika w przeliczeniu na 10 porcji
Po wpisaniu wszystkich składników, cen i gramatur po naciśnięciu przycisku "przelicz koszt" kalkulator pokazuje: koszt potrawy w przeliczeniu na 10 porcji i koszt potrawy w przeliczeniu na 1 porcję.
W kolejnym kroku wybieramy sposób marżowania potrawy.
Dla otrzymania marży poprzez narzut wpisujemy w aktywne białe pole oczekiwany poziom marży w procentach (np. 200). Naciskamy "przelicz" przyciskiem poniżej. Kalkulator pokazuje docelową cenę końcową potrawy dla klienta, której zastosowanie zapewni oczekiwaną marżę.
W obliczaniu marży od ceny końcowej w aktywne puste białe pole wpisujemy planowaną cenę końcową potrawy i naciskamy przycisk "przelicz".
Jeżeli chcemy przekalkulować kolejną potrawę, należy wyczyścić formularz kalkulatora używając przycisku "Wyczyść".
Pomocne mogą się również okazać małe znaki zapytania ( ? ), które po kliknięciu otwierają okno z szczegółową pomocą związaną z polem/guzikiem przy którym się znajdują.
Zależy nam aby kalkulator ułatwiał Państwa pracę. Dlatego też, każdy komentarz dotyczący kalkulatora mile widziany. Prosimy o ich nadsyłanie na adres emailowy: prosimyokomentarz@gastrona.pl
|