Pożegnanie Lata 2006 w Zamku w Baranowie Sandomierskim połączono z Kulinarnym Festiwalem Jabłek, którego pomysłodawcą i współorganizatorem był Waldemar Hołówka – Kapituła Klubu Szefów Kuchni.
Poranny konkurs zorganizowano pod hasłem „Zastosowanie jabłka w polskiej kuchni”. Kucharze reprezentujący polskie restauracje przygotowywali różne potrawy z użyciem jabłek.
Drugim jabłkowym akcentem podczas niedzielnej imprezy były naleśniki, które za symboliczną złotówkę mógł skosztować każdy uczestnik imprezy. Nadzieniem była smażona na zamkowej patelni konfitura, do przygotowania której zużyto ponad tonę jabłek, 20 kg cukru, po 1 kg cynamonu i gałki muszkatołowej.
Pieniądze zbierane były na cel charytatywny - na rzecz Koła Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu. Zebrano 988,80 zł. Dziękujemy!
W godzinach przedpołudniowych trwała rywalizacja konkursowa oceniana przez dwa składy jurorów:
Jury Degustacyjne: - Waldemar Hołówka - Przewodniczący Jury
- Wiesław Ambros
- Stefan Birek
- Mirosław Drewniak
- Paweł Malewski
Jury Techniczne: - Giancarlo Russo
- Carlos Gonzalez Tejera
W konkursie wzięli udział: - I MIEJSCE - Maciej Gołdyn – Zespół Zamkowo – Parkowy z Krasiczyna, przygotował Kaczka z jabłkami w cieście piwnym
- II MIEJSCE - Robert Strohschein – Hotel pod Ciżemką - Polędwiczki wieprzowe faszerowane kaszą gryczaną i jabłkami z dodatkiem sosu żurawinowo – pomarańczowego
- III MIEJSCE - Dariusz Malinowski - Zespół Pałacowo – Parkowy w
Baranowie Sandomierskim, Polędwica cielęca z dodatkiem smażonych rydzów z placuszkiem jabłkowym w tle
- Łukasz Gałązka - Gastromentor Toruń - Łosoś w kąpieli brzoskwiniowo- jabłkowej
- Marcin Maciąg – Hotel Basztowy - Wątróbka cielęca na słodko
Sponsorzy imprezy: Batista, Damianex, Farm-Frites, Grupa Żywiec, Hortex, Kazimiera Tęcza, Knorr, Laps, Nestle Ice Cream, Nestle Polska, Pepsi Cola, Prymat, Rich-Pol, SaneChem, Segafredo Zanetti, Stalgast, Unity Line, Tarko.
Patronat Internetowy –Gastrona.pl
Materiały przesłali: Paweł Malewski, Waldemar Hołówka i Kazimierz Idzik.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |