Zapraszamy do udziału w V Ogólnopolskim Konkursie Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się w Hotelu **** Zamek Ryn w dniach 16 – 18 marca 2007 roku.
l'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od wielu lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).
W konkursie wystartuje 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej (do 30 roku życia). Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu kuchniach. Na przygotowanie każdego dania kucharze będą mieli 1 godzinę.
Podczas konkursu potrawy oceniane są przez dwa zespoły jury – pierwszy to jury degustacyjne, złożone z gwiazd estrady i ekranu oraz jury techniczne złożone z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Jury ocenia potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku.
Lista uczestników konkursu:
- Hotel Łeba – Łeba
- Hotel Nadmorski - Gdynia
- Art Hotel - Wrocław
- Park Hotel - Szczecin
- Hotel Jan III Sobieski - Warszawa
- Hotel Warszawa - Augustów
- Hotel Haffner - Sopot
- Hotel Rialto - Warszawa
- Hotel Bristol - Warszawa
- Hotel Dr Irena Eris - Wzgórza Dylewskie
- Sodexho
- Restauracja Belvedere - Warszawa
- Hotel Copernicus - Kraków
- Inter Europol Piekarnia Szwajcarska - Akademia Kurta Schellera
- Hotel Sheraton - Warszawa
- Hotel Hilton - Warszawa
Program imprezy
16 marca 2007 r.
17.00 - odprawa dla uczestników i jurorów
18.00 - 20.00 - testing Martella dla uczestników i jurorów
20.30 - wieczór integracyjny
17 marca 2007 r.
10.00 – Rozpoczęcie imprezy – Prowadzenie Karol Okrasa
10.00 – 16.00 – Konkurs Kulinarny
10.00 - 11.30 - Panel Konferencyjny - Część I. Rynek pracy w hotelarstwie
10.00 - 10.20 Zatrudnienie w branży hotelarsko-gastronomicznej w Polsce. Analiza. Zbigniew Bugaj, Instytut Rynku Hotelarskiego
10.20 - 10.50 Koszty personelu w hotelu, Marek Grzesiak, współwłaściciel Hotelu Branicki w Białymstoku
10.50 - 11.20 Masowe wyjazdy pracowników hoteli za granicę. Przyczyny zjawiska, Jacek Piasta, trener i doradca współpracujący z Instytutem Rynku Hotelarskiego
11.20 - 11.30 Pytania z sali
10.00 – 18.00 – prezentacje sponsorskie, pokazy kulinarne mistrzów, występy artystyczne – scena na dziedzińcu zamkowym
20.00 – Gala Dinner – Bal u Wielkiego Mistrza (organizator zapewnia stroje z epoki średniowiecza dla wszystkich uczestników), rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród
18 marca 2007 r.
Wyjazd Gości
Gastrona.pl objeła patronat nad imprezą.
Szczegółowy regulamin
Sponsorzy
Zdjęcia pochodzą z poprzedniej edycji konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|