W malowniczo położonym Augustowie w dniach 4-6 maja 2007 roku odbyła się, trzecia już, edycja konkursu z cyklu Kulinarne Regaty. Zawody podzielono na dwie kategorie: dla amatorów (o Puchar „Mojego Gotowania” i Radiowej „Trójki”) i branży gastronomicznej (o Puchar „Przeglądu Gastronomicznego”).
W pierwszej z nich zawodnicy stoczyli bardzo wyrównaną walkę. Z liczbą 28 punktów zwyciężyła drużyna w składzie: D. Zyzało, P. Ossowski, K. Szczudło, Ł. Gromak reprezentująca Hotel Leśnik. Tuż za nimi z 27 punktami uplasowała się drużyna Aga Electronics: A. Gniedziejko, P. Kowalczyk, Z. Kurczyński. Trzecie miejsce z liczbą 26 punktów zdobyli: M. Łukawski, K. Adamiak, D. Pekałowski – reprezentanci Radiowej Trójki.
Konkurs dla branży gastronomicznej był już bardziej skomplikowany. Drużyny rywalizowały ze sobą nie tylko na wodzie, ale i na lądzie. Po przepłynięciu trasy, każdy z zespołów musiał zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Zawodnicy serwowali potrawy z grilla.
Po zsumowaniu wyników z obydwu części konkursu jury pierwsze miejsce przyznało drużynie Gastro Magic Service w składzie: P. Wieczorek, M. Waluk i D. Ciciński. Drugie zdobyli reprezentanci Hotelu Mercure Mrongovia: A. Bałdyga, A. Kalinowski, R. Małkowski. P. Narel i P. Szczepanik z olsztyńskiej Karczmy Jana zostali laureatami trzeciego miejsca.
Jedną z atrakcji augustowskiej imprezy, było gotowanie w olbrzymiej patelni. Kucharze przygotowali w dwóch częściach wielkiego naczynia osobne dania - gotowali a następnie wydawali je: Marek Widomski i Robert Sowa, Michel Labarre, Jean Bos, Giancarlo Russo, Leszek Gryka i Marcin Stańczyk. Chętnych do spróbowania przyrządzonych potraw nie brakowało. Bardzo szybko w pobliżu gigantycznej patelni utworzyła się… gigantyczna kolejka.
Przez dwa dni zmaganiom kucharzy i żeglarzy towarzyszyły występy muzyczne. W piątkowy wieczór artyści z Polski i Europy zaprezentowali muzykę klubową. Gwiazdą wieczoru była Dj Lucca. Koncert muzyki elektronicznej połączony był z pokazem laserów.
Sobotnie popołudnie i wieczór również obfitował w liczne atrakcje. Uczestnicy regat mogli obejrzeć pokaz ratownictwa wodnego, sprzętu i łodzi motorowych. Na scenie wystąpiły zespoły: Wniebowcięci i Jabberwocky. Prowadzący Zygmunt Chajzer zabawiał publiczność konkursami. Po uroczystym rozdaniu nagród i dyplomów na scenie pojawił się zespół Kombi.
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Organizatorzy: Klub Szefów Kuchni, UM Augustów, Hotel Warszawa, PZH, PIT.
Sponsorzy strategiczni: Red Bull, JohnsonDiversey, Mlekpol, Mercedes Benz.
Sponsorzy główni: Event, Hügli, Bonduelle, Gastro Megic Service, Hand-Prod, Warka, Dora Metal, Tan-Viet, Inter Europol, Kromet.
Sponsorzy: Nestle FoodServices, Kuchnie Świata SaneChem, Hortex, Agrimpex, ChemaN, Itaka, Sokołów, Sudety IT, Tom-Gast, Stalgast, Rubcon, Coca-Cola, Limito, Oerlemans, Goliard, Dagoma, Fanex, ProGlass, Centrum Wina, INO, Lesel, Koree, Hyperica Natura, Gastromedia, Onasis, Kri-Kri, Kolios.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |