Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Marcin Soból
Dawid Wojciechowsk...
Bartosz Peter
Paweł Salamon
Piotr Kuzdro
Kamil Tłuczek
Ramón Roteta
Michał Kozłowski
Bartosz Fabiś
Piotr Kamieniczny ...
Monika Ignaciuk bę...
Dariusz Osika
Grzegorz Adamarek
Jaroslav Orsevski
Adriana Wójcikowsk...
Grzegorz Bucki
Jędrzej Matyśkiewi...
Marcin Borowczyk
Katarzyna Kaczmarc...
Piotr Huszcz
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Elmak
Hello Coffee
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Carving - tajlandzkie fascynacje

Finezja, lekkość, niesamowita stylistyka składają się na niezapomniane wrażenia, które nie pozwolą przejść nikomu obojętnie obok owocowych i warzywnych elementów sztuki kulinarnej wywodzącej się z Tajlandii.

O wycinaniu wzorów w owocach i warzywach w stylu tajskim oraz o tendencjach w carvingu europejskim rozmawiam z Mirkiem Bobrowskim. Szef kuchni na codzień pracujący w Unity Line od 11 miesięcy zajmuje się carvingiem. W I Mistrzostwach Polski w Carvingu otrzymał puchar za wycięcie najlepszych: arbuza i 2 melonów.

Tajski styl carvingu nierozerwalnie jest związany ze sztuką i kulturą tego kraju. Piękne owocowe i warzywne rzeźby są odbiciem wielowiekowej tradycji i odzwierciedleniem swoistej estetyki krajów Azji.

Do niedawna sztuka ta zarezerwowana dla elit związanych z rodziną królewską obecnie stanowi element towarzyszący wszystkim uroczystościom narodowym, religijnym a także oprawę dnia codziennego przyciągające rzesze turystów. Znamienici mistrzowie carvingu tajskiego tworzą swoje szkoły chętnie odwiedzane przez pasjonatów z całego świata.

Osoby zafascynowane tą sztuką powinny spróbować swoich sił z wzorami mistrzów noża tajskiego i potraktować to jako... znakomite ćwiczenie doskonalące warsztat. Owocowe i warzywne rzeźby zainspirowane stylem tajskim wykorzystuję często w swojej pracy do dekoracji bufetów azjatyckich.

Nie staram się jednak naśladować tylko i wyłącznie mistrzów tajskich. Obecnie dążę do wyrobienia własnego stylu z wykorzystaniem elementów narodowych, regionalnych i promujących polską kulturę, sztukę oraz przyrodę. Jest to zgodne z tendencjami europejskimi.

Europa od lat (Karol Varga, Ludek Prochazka - wielokrotni złoci medaliści Kulinarnych Pucharów i Mistrzostw Świata w kategorii carving) żyje i rozwija carving w swoim stylu opierając się i czerpiąc z motywów narodowych.

Cieszy mnie, że moi koledzy, z którymi spotkałem się w trakcie I Mistrzostw Polski w Carvingu również są propagatorami kultury polskiej poprzez carving. Doświadczenia ostatnich miesięcy pokazują, że jest ogromne zainteresowanie carvingiem już nie tylko wśród restauratorów i kucharzy ale również wśród cukierników, barmanów i właścicieli firm cateringowych.

Liczę na to, że grono pasjonatów tej sztuki będzie się z roku na rok powiększało i będziemy mogli spotykać się na kolejnych zawodach i wymieniać doświadczenia.

Zobaczcie Państwo:

Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving - tajlandzkie fascynacje


Carving - nowe doświadczenia

Carving Cup Slovakia - trzy złota Mirka Bobrowskiego

Opracowała Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 

" dales czadu "

xczesc mirku widze ze jednak pokazalaes co potrafisz i nie tylko jestem pod wrazeniem mam nadzuieje ze dorowanm ci a i mam nadzieje ze sie spotkamy na festiwalu i pogadamy ;)hehe pozdrawaim i chyle czola pprzed toba naprawde robi to wrazenie :))))
(27.06.2007 - 22:48)   alanOdpowiedz
(89.78.173.194) chello089078173194.chello.pl


"Serdeczne gratulacje"
(26.06.2007 - 10:10)  (Adam Michalski)
"dales czadu "
(27.06.2007 - 22:48)  (alan)
"Niesamowite!!!"
(06.10.2007 - 18:11)  (Anna)
"szczęka mi opadła"
(28.07.2008 - 14:09)  (Lucyna)
"COS PIEKNEGO!!"
(08.10.2008 - 14:44)  (PAWEŁ SMYCZKA)
"Carving-sztuka cierpliwości"
(11.11.2008 - 10:04)  (M.Bobrowski-culinaryart.pl)
"piękne"
(30.08.2009 - 14:29)  (sylwa12)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Gorbi M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Menos Werner & Mertz EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Watersystem
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000