Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Carving - tajlandzkie fascynacje

Finezja, lekkość, niesamowita stylistyka składają się na niezapomniane wrażenia, które nie pozwolą przejść nikomu obojętnie obok owocowych i warzywnych elementów sztuki kulinarnej wywodzącej się z Tajlandii.

O wycinaniu wzorów w owocach i warzywach w stylu tajskim oraz o tendencjach w carvingu europejskim rozmawiam z Mirkiem Bobrowskim. Szef kuchni na codzień pracujący w Unity Line od 11 miesięcy zajmuje się carvingiem. W I Mistrzostwach Polski w Carvingu otrzymał puchar za wycięcie najlepszych: arbuza i 2 melonów.

Tajski styl carvingu nierozerwalnie jest związany ze sztuką i kulturą tego kraju. Piękne owocowe i warzywne rzeźby są odbiciem wielowiekowej tradycji i odzwierciedleniem swoistej estetyki krajów Azji.

Do niedawna sztuka ta zarezerwowana dla elit związanych z rodziną królewską obecnie stanowi element towarzyszący wszystkim uroczystościom narodowym, religijnym a także oprawę dnia codziennego przyciągające rzesze turystów. Znamienici mistrzowie carvingu tajskiego tworzą swoje szkoły chętnie odwiedzane przez pasjonatów z całego świata.

Osoby zafascynowane tą sztuką powinny spróbować swoich sił z wzorami mistrzów noża tajskiego i potraktować to jako... znakomite ćwiczenie doskonalące warsztat. Owocowe i warzywne rzeźby zainspirowane stylem tajskim wykorzystuję często w swojej pracy do dekoracji bufetów azjatyckich.

Nie staram się jednak naśladować tylko i wyłącznie mistrzów tajskich. Obecnie dążę do wyrobienia własnego stylu z wykorzystaniem elementów narodowych, regionalnych i promujących polską kulturę, sztukę oraz przyrodę. Jest to zgodne z tendencjami europejskimi.

Europa od lat (Karol Varga, Ludek Prochazka - wielokrotni złoci medaliści Kulinarnych Pucharów i Mistrzostw Świata w kategorii carving) żyje i rozwija carving w swoim stylu opierając się i czerpiąc z motywów narodowych.

Cieszy mnie, że moi koledzy, z którymi spotkałem się w trakcie I Mistrzostw Polski w Carvingu również są propagatorami kultury polskiej poprzez carving. Doświadczenia ostatnich miesięcy pokazują, że jest ogromne zainteresowanie carvingiem już nie tylko wśród restauratorów i kucharzy ale również wśród cukierników, barmanów i właścicieli firm cateringowych.

Liczę na to, że grono pasjonatów tej sztuki będzie się z roku na rok powiększało i będziemy mogli spotykać się na kolejnych zawodach i wymieniać doświadczenia.

Zobaczcie Państwo:

Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving - tajlandzkie fascynacje


Carving - nowe doświadczenia

Carving Cup Slovakia - trzy złota Mirka Bobrowskiego

Opracowała Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Serdeczne gratulacje"
(26.06.2007 - 10:10)  (Adam Michalski)
"dales czadu "
(27.06.2007 - 22:48)  (alan)
"Niesamowite!!!"
(06.10.2007 - 18:11)  (Anna)
"szczęka mi opadła"
(28.07.2008 - 14:09)  (Lucyna)
"COS PIEKNEGO!!"
(08.10.2008 - 14:44)  (PAWEŁ SMYCZKA)
"Carving-sztuka cierpliwości"
(11.11.2008 - 10:04)  (M.Bobrowski-culinaryart.pl)
"piękne"
(30.08.2009 - 14:29)  (sylwa12)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000