Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
III Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku



30 czerwca 2007 roku w Mierzęcinie odbyły się III  Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku.

Uczestnicy zaczęli pracę od rozpalenia ognisk, na których przyrządzali dwie potrawy. Podstawowymi składnikami dań były górka cielęca i pstrąg.

Laureaci I i II miejsca
I miejsce zdobyli Sylwester Lis i Karol Górka - Grand Hotel Stamary z Zakopanego. Zwycięskimi daniami okazały się Ragout cielęce serwowane z kaszą i bobem oraz Pstrąg nadziewany julienne warzywnym z sałatką i oscypkiem. Laureaci otrzymali 3000 zł i 2 aparaty firmy Nicon.

Podsumowując Mistrzostwa Sylwester Lis powiedział: Impreza bardzo dobrze zorganizowana, tu szczególne podziękowania dla Andrzeja Bryka. Mierzęcin i jego okolice to wspaniałe miejsce na organizowanie takich imprez.  Co do samego konkursu - myślę, że pokazaliśmy jak z prostych rzeczy zrobić coś fajnego i smacznego.

II miejsce otrzymali Sebastian Krauzowicz i Łukasz Ostrowski - Restauracja Orkanówka z Nowego Targu. Daniami konkursowymi była Cielęcina na moskalu z groszkiem cukrowym i pomidorkami cherry oraz Pstrąg faszerowany mango, marynowany w balsamie z truskawek i malin, z makaronem ryżowym, pomidorkami cherry, langustynką w sosie kremowym. Z rąk właścicieli Pałacu Mierzęcin odebrali nagrodę w wysokości 2000 zł i 2 grille elektryczne firmy Philips.
 
III miejsce zajęli Radosław Kusiak i Tomasz Masalski -  Restauracja 99 z Warszawy. Przygotowali Cielęcinę faszerowaną serami: donablue, mozzarella i old amsterdam, na batacie faszerowanym kremem marche i carpaccio z rzodkiewki oraz Pstrąga faszerowanego świeżymi warzywami w sosie z suszonych pomidorów, z kulkami ziemniaczanymi i groszkiem cukrowym. Otrzymali 1000 zł i 2 miksery ręczne firmy Braun.
 
Pozostali uczestnicy III Mistrzostw Polski w Gotowaniu na Ognisku otrzymali pamiątkowe dyplomy i  sprzęt AGD firmy Moulinex.
Pstrąg nadziewany julienne warzywnym z sałatką i oscypkiem
 
Prace ekip oceniało jury techniczne w składzie:
  • Zenon Hołubowski
  • Jean Bos
  • Robert Kalinowski
  • Michał Nowak
 oraz jury degustacyjne, w którym zasiedli:
  • Mariusz Nowicki
  • Artur Dzierzbicki
  • Andrzej Bryk
  • Sławomir Kopczyński
  • Marek Niemiec
W konkursie wzięły udział ekipy:
  • Hotelu Orange - Sławomir Fabisz i Michał Stępień
  • Restauracji 99 – Radosław Kusiak i Tomasz Masalski
  • Hotelu Mościcki – Konrad Wróblewski i Sylwia Kaczmarska
  • Restauracji Orkanówka – Sebastian Krauzowicz i Łukasz Ostrowski
  • Hotelu Farmona – Marcin Szukaj i Rafał Kaczmarek
  • Grand Hotelu Stamary – Karol Górka i Sylwester Lis
  • Akademii Kuchni Molekularnej Jeana Bos  – Paweł Owczarek i Tomasz Sowiński
Kucharze chcąc pomóc najbiedniejszym dzieciom z gminy Dobiegniew przed rozpoczęciem Mistrzostw przygotowali wspólnie zupę kawalerzysty.
Członkowie jury przygotowywali zupę kawalerzysty

Na koniec publiczność, która bacznie obserwowała kucharzy w trakcie konkursu obdarowała zwycięzców i uczestników gromkimi oklaskami.

Sponsorzy Mistrzostw: Kampania Piwowarska, Kamis, Bonduelle, Elite Café, Orkan, PHU Pik, Serdelek, Tatulo, Piekarnia Bołądź, Farm Ford, Staropolanka, Janex, Inter Europol i Gronex. Organizatorzy mają nadzieję, że za rok znów spotkamy się, ale już na IV edycji Mistrzostw.

Agnieszka Kurleto - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Naprawde udana impreza. "
(05.07.2007 - 16:45)  (Sebastian Krauzowicz)
"dzieki"
(08.07.2007 - 22:57)  (Sylwester Lis)
"Podziekowania"
(06.07.2007 - 14:51)  (Vice Prezes OSSKiC - Andrzej B...)
"ART HOTEL WROCŁAW"
(23.07.2007 - 18:31)  (RAFAL BIAŁEK)
"Sylwek !"
(06.07.2007 - 17:17)  (C-Michel )
"C-MICHEL"
(08.07.2007 - 23:05)  (Sylwester Lis)
"Gratulacje"
(06.07.2007 - 18:40)  (Mariusz Siwak)
"Dzieki i tez gratuluje Paprykarza"
(06.07.2007 - 20:01)  (Sebastian Krauzowicz)
"Gratulacje!!!"
(09.07.2007 - 11:17)  (Zenon Hołubowski członek Jury ...)
":)"
(29.07.2007 - 20:01)  (Kasia...)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000