Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Karol Okrasa gotuje dla dzieci

Kolejna edycja Obiadów Czwartkowych, cyklicznej imprezy charytatywnej, była tym razem okazją do rozmów na temat żywienia dzieci. Słynny z występów w programach kulinarnych, szef kuchni Karol Okrasa, stworzył niezwykły zestaw obiadowy, którym podjął wyjątkowych gości.

Byli wśród nich między innymi aktorki Justyna Sieńczyłło i Elżbieta Jędrzejewska, aktor Tadeusz Borowski, dziennikarz Roman Czesarek czy też redaktor naczelna miesięcznika Rodzice - Małgorzata Borzymińska.

Wszyscy mogli delektować się zaskakującym „Menu w Tornistrze”, w skład którego wchodziły specjalnie na tą okazję przygotowane potrawy.

  • Co powie mama?

    Uszka gryczane nadziewane policzkami cielęcymi, otulone aksamitną emulsją szczawiową i doprawione oliwą truflową.
  • Pomarańczowa aksamitna rewolucja

    Kremowa zupa z dyni doprawiona mleczkiem kokosowym w kompozycji glazurowanych bakłażanów i szpinakowych zacierek.
  • Lekcję wychowawczą

    Podwędzony dymem lipowym sandacz w osnowie sosu jarzębinowego w kompozycji puszystego pasztetu kurkowego i glazurowanej marchewki w towarzystwie purpurowych śliwek. Podany na postumencie z kaszy perłowej.
  • Ostatni dzwonek

    Przekładaniec z musu z orzechów włoskich i chrupiących płatków migdałowych otulonych aromatem sosu karmelowego.

Tak wykwintne menu było jedynie pretekstem do rozmów na ważny temat. Uczestnicy spotkania zadali sobie szereg pytań. Jaka powinna być dieta dzieci? Jak dużo czasu powinni poświęcać dorośli edukacji żywieniowej swoich pociech? Czy w szkołach można jeść zdrowo i tanio?

Dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, ekspert ds. żywienia podała szereg podstawowych zasad, które sprawią, że dzieci będą zdrowsze i z większą energią przystąpią do realizacji codziennych zadań. Niezwykle ważny jest pierwszy posiłek dnia – mówiła dr Wojciechowska

Śniadaniu, szczególnie w przypadku dzieci należy poświęcić odpowiednio dużo czasu. Uczeń, jeszcze przed wyjściem z domu powinien mieć chwilę na spokojne zjedzenie kanapki czy płatków na mleku. Niezwykle istotne jest drugie śniadanie, to jedzone w szkole. Nasze pociechy powinny zabrać ze sobą kanapkę, jogurt lub jabłko. Takie menu z pewnością jest zdrowsze i pożywniejsze niż paczka chipsów czy nawet rogalik ze szkolnego sklepiku - dodaje.

Goście obiadu przyklasnęli też szefowi kuchni. Jak podkreślał Karol OkrasaZdrowa dieta, to przede wszystkim dania urozmaicone. W ich skład powinno wchodzić jak najwięcej świeżych warzyw, potraw gotowanych na parze i bez użycia dużej ilości tłuszczów - mówi.



Wszyscy zgodzili się też co do faktu, że ważna jest edukacja żywieniowa już od najmłodszych lat szkolnych. Istotna jest też rola osób, które dania przygotowują - Choć dzieci w szkołach z pewnością nie będą miały okazji zjeść tak wykwintnych dań jak te przyrządzone przez Karola Okrasę, to powinniśmy kształcić osoby, które gotują obiady w szkołach – mówił Raphael Matuschowitz z firmy Philipiak Polska.

Już w październiku Karol Okrasa nakręci film instruktażowy, w którym pokaże w jaki sposób łatwo i tanio przygotować pożywny obiad szkolny.

Spotkanie jak zwykle zakończyło się akcentem charytatywnym. Tym razem znakomici goście podpisali książki dla dzieci. Dochód z ich sprzedaży zostanie w całości przekazany na rzecz programu Pajacyk, prowadzonego przez Polska Akcję Humanitarną. Mecenasem cyklu Obiadów Czwartkowych jest firma Philipiak Polska.

Wszystkie przepisy na potrawy podane podczas Obiadu można znaleźć na stronie www.obiadyczwartkowe.pl.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Opinie o firmie PHILIPIAK POLSKA (nie polecam)"
(26.07.2008 - 16:49)  (Hassan (zaproszony opiniodawca...)
"o prezentacjach Philipiak Polska"
(12.08.2008 - 22:07)  (klz)
"Pokaz Philipiak"
(03.03.2009 - 15:33)  (Szczuka)
"pokaz bezczelności"
(03.09.2009 - 15:08)  (Domicela)
"philipiak to pomyłka"
(03.09.2009 - 13:51)  (Mag)
"philipiak"
(18.12.2009 - 22:56)  (reni)
"Philipiak to jedna z najgorszych firm w Polsce"
(29.03.2012 - 10:56)  (Gonna)
"Reklamacje "
(15.07.2011 - 12:13)  (Eugeniusz Smolana)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000