Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Emil Klimas stanie...
Kolejny finalista ...
Rafał Kudliński wy...
Grille z wędzarnią...
Zwyciężczyni 6. Kr...
Regularnie podnosz...
Piekarze przed wyz...
Sommelier – ...
Nauczyłem się rozu...
"Carving to moje ż...
Sebastian Humski
Robert Joachimiak ...
C-Michel Labarre
Szef Michel Roth
Wywiad z członkiem...
Wywiad z Sylwią Bu...
Wywiad z Dariuszem...
Nieuczciwość praco...
Rozmowa z Mirosław...
Christoph Dilger -...
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
Watersystem
POSbistro
Espiga
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Carving - nowe doświadczenia

O kolejnych doświadczeniach związanych z wycinaniem w owocach i warzywach opowiada Mirosław Bobrowski, szef kuchni na co dzień pracujący na promach Unity Line.

Carving stał się nierozerwalnym elementem mojej pracy - szefa kuchni. Moja przygoda z wycinaniem trwa dopiero kilkanaście miesięcy i jestem otwarty na nowe doświadczenia.


Wiking nad morzem

W ubiegłym roku, przygotowując bufet na Halloween, sięgnąłem po raz pierwszy po inspirację za ocean. Podświetlane rzeźby z dyni królują tam w okresie Halloween w każdej restauracji i domu. W Polsce Halloween również zagościło w kalendarzu imprez gastronomicznych.


Halloween 2006

Zafascynowanie tym rodzajem carvingu skłoniło mnie do stworzenia prac w tej technice nie związanych tematycznie z samym Halloween. Stanowiły one piękny element dekoracyjny bufetów i imprez plenerowych (Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu czy Kulinarne Pożegnanie Lata w Międzyzdrojach).


Dary morza podane w dyni

W okresie jesieni chętnie sięgam po dynie. Są one doskonałym materiałem rzeźbiarskim. Wycinając w dyniach wykorzystuję doświadczenia zdobyte w Pradze na Melounowym Festivalu, na który zostałem zaproszony przez Ludka Prochazkę.


Jesienne impresje

Na imprezie tej spotkali się pasjonaci i mistrzowie carvingu z Europy. W trakcie konkursu Mistrzów, ocenianego przez profesjonalne międzynarodowe jury (tych samych, którzy sędziują między innymi Puchar Świata w Luxemburgu), zaprezentowano wiele nowych trendów i technik (połączenie tradycyjnego carvingu i płaskorzeźby). Jeszcze przed zakończeniem festiwalu pod okiem moich węgierskich kolegów powstało kilka prac w nowym stylu (w konkursie Mistrzów zdobyłem srebrny medal). Jako ciekawostkę mogę podać iż w trakcie festiwalu wycięliśmy - jako NoN Stop Team - 321 sztuk arbuzów!!!


Rozeta

Również w Polsce w tym roku odbyło się wiele ciekawych imprez promujących carving, między innymi: I Mistrzostwa Polski w Carvingu w Starych Jabłonkach, Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu, Festiwal Dobrego Humoru w Gdańsku, Dorszowe Żniwa w Gdyni, Dworzysko Country w Szczawnie Zdroju itd. Cieszy mnie że carving w Polsce zdobywa wciąż nowych zwolenników i rozwija się tak dynamicznie.


Romantyczna dama

Mirosław Bobrowski jest szefem kuchni na promach Unity Line. Codzienną pracę łączy z rzeźbieniem w owocach i warzywach, czego efekty można oglądać między innymi na bufetach przygotowywanych w pływających po Bałtyku restauracjach. Carvingiem zajmuje się profesjonalnie od lipca 2006 roku, na koncie ma udział w wielu imprezach propagujących tę sztukę. W Mistrzostwach Polski w Carvingu 2007 okazał się najlepszy w wycinaniu arbuza i dwóch melonów. Zdobył także Puchar Dolnego Śląska w Carvingu (podczas imprezy, która odbyła się we Wrocławiu) oraz srebrny medal na Melounowym Festivalu w Pradze.

Zobaczcie Państwo:

Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving - tajlandzkie fascynacje


Carving - nowe doświadczenia

Carving Cup Slovakia - trzy złota Mirka Bobrowskiego

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 

" Kiedy starsi "

Kiedy sie odbywają Mistrzostwa Polski w Carvingu Seniorów?
(18.11.2007 - 12:54)   Radek GrzejszczakOdpowiedz
(83.12.41.158) gbp158.internetdsl.tpnet.pl


"Oby tak dalej"
(01.11.2007 - 00:02)  (Marek Rybacki Akademia Carving...)
"carving"
(02.11.2007 - 17:19)  (przemoo110)
"carving"
(04.11.2007 - 14:21)  (Danka)
"Carving"
(10.11.2007 - 15:52)  (darek)
"BRAWO !!!!!!!!!!!!! I WYRAZY UZNANIA "
(08.11.2007 - 08:42)  (REMEK)
"MIREK NR 1 !!!!"
(09.11.2007 - 08:24)  (Krzysztof Wierzba Carving Team...)
"Kursy Carvingu"
(11.11.2007 - 22:47)  (Mirek Bobrowski)
"Carving"
(21.12.2007 - 23:03)  (r.grzegorzek@tlen.pl)
"z wyrazami uznania"
(25.08.2008 - 22:25)  (Kasia)
"Przepiekne dziela"
(10.07.2010 - 23:57)  (Anecia)
"szkolenie"
(17.02.2011 - 20:56)  (Monika )
"Re szkolenia"
(20.02.2011 - 20:16)  (M.Bobrowski Culinaryart.pl)
"Kiedy starsi"
(18.11.2007 - 12:54)  (Radek Grzejszczak)
"Mistrzostwa Polski w Carvingu"
(18.11.2007 - 17:33)  (Mirek Bobrowski)
"Peter Formánek, Vyskov , Czech Republik"
(19.01.2008 - 21:18)  (Peter)
"Podziękowania "
(06.02.2008 - 18:12)  (Mirek Bobrowski)
"czy warto kupić tak duży zestaw"
(15.04.2009 - 21:34)  (ola)
"Nie kupuj..."
(06.06.2009 - 20:04)  (Łukasz Szewczyk)
"pytanie"
(30.08.2009 - 13:52)  (sylwa)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe RATIONAL Robvita Pizzola Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Reinex CTK Doram Barry Callebaut Piórex Tableart Tomasz Miszczak Komat Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Caffetea Manitowoc Foodservice Uzdrowisko Wysowa S.A. Espiga Na Lunch POSbistro Gastromedia M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Makro Cash & Carry Krosno Belgium`s Best
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000