O kolejnych doświadczeniach związanych z wycinaniem w owocach i warzywach opowiada Mirosław Bobrowski, szef kuchni na co dzień pracujący na promach Unity Line.
Carving stał się nierozerwalnym elementem mojej pracy - szefa kuchni. Moja przygoda z wycinaniem trwa dopiero kilkanaście miesięcy i jestem otwarty na nowe doświadczenia.
Wiking nad morzem
W ubiegłym roku, przygotowując bufet na Halloween, sięgnąłem po raz pierwszy po inspirację za ocean. Podświetlane rzeźby z dyni królują tam w okresie Halloween w każdej restauracji i domu. W Polsce Halloween również zagościło w kalendarzu imprez gastronomicznych.
Halloween 2006
Zafascynowanie tym rodzajem carvingu skłoniło mnie do stworzenia prac w tej technice nie związanych tematycznie z samym Halloween. Stanowiły one piękny element dekoracyjny bufetów i imprez plenerowych (Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu czy Kulinarne Pożegnanie Lata w Międzyzdrojach).
Dary morza podane w dyni
W okresie jesieni chętnie sięgam po dynie. Są one doskonałym materiałem rzeźbiarskim. Wycinając w dyniach wykorzystuję doświadczenia zdobyte w Pradze na Melounowym Festivalu, na który zostałem zaproszony przez Ludka Prochazkę.
Jesienne impresje
Na imprezie tej spotkali się pasjonaci i mistrzowie carvingu z Europy. W trakcie konkursu Mistrzów, ocenianego przez profesjonalne międzynarodowe jury (tych samych, którzy sędziują między innymi Puchar Świata w Luxemburgu), zaprezentowano wiele nowych trendów i technik (połączenie tradycyjnego carvingu i płaskorzeźby). Jeszcze przed zakończeniem festiwalu pod okiem moich węgierskich kolegów powstało kilka prac w nowym stylu (w konkursie Mistrzów zdobyłem srebrny medal). Jako ciekawostkę mogę podać iż w trakcie festiwalu wycięliśmy - jako NoN Stop Team - 321 sztuk arbuzów!!!
Rozeta
Również w Polsce w tym roku odbyło się wiele ciekawych imprez promujących carving, między innymi: I Mistrzostwa Polski w Carvingu w Starych Jabłonkach, Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu, Festiwal Dobrego Humoru w Gdańsku, Dorszowe Żniwa w Gdyni, Dworzysko Country w Szczawnie Zdroju itd.
Cieszy mnie że carving w Polsce zdobywa wciąż nowych zwolenników i rozwija się tak dynamicznie.
Romantyczna dama
Mirosław Bobrowski jest szefem kuchni na promach Unity Line. Codzienną pracę łączy z rzeźbieniem w owocach i warzywach, czego efekty można oglądać między innymi na bufetach przygotowywanych w pływających po Bałtyku restauracjach. Carvingiem zajmuje się profesjonalnie od lipca 2006 roku, na koncie ma udział w wielu imprezach propagujących tę sztukę. W Mistrzostwach Polski w Carvingu 2007 okazał się najlepszy w wycinaniu arbuza i dwóch melonów. Zdobył także Puchar Dolnego Śląska w Carvingu (podczas imprezy, która odbyła się we Wrocławiu) oraz srebrny medal na Melounowym Festivalu w Pradze.
Zobaczcie Państwo: |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |