Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Emil Klimas stanie...
Kolejny finalista ...
Rafał Kudliński wy...
Grille z wędzarnią...
Zwyciężczyni 6. Kr...
Regularnie podnosz...
Piekarze przed wyz...
Sommelier – ...
Nauczyłem się rozu...
"Carving to moje ż...
Sebastian Humski
Robert Joachimiak ...
C-Michel Labarre
Szef Michel Roth
Wywiad z członkiem...
Wywiad z Sylwią Bu...
Wywiad z Dariuszem...
Nieuczciwość praco...
Rozmowa z Mirosław...
Christoph Dilger -...
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
Watersystem
POSbistro
Espiga
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Carving - nowe doświadczenia

O kolejnych doświadczeniach związanych z wycinaniem w owocach i warzywach opowiada Mirosław Bobrowski, szef kuchni na co dzień pracujący na promach Unity Line.

Carving stał się nierozerwalnym elementem mojej pracy - szefa kuchni. Moja przygoda z wycinaniem trwa dopiero kilkanaście miesięcy i jestem otwarty na nowe doświadczenia.


Wiking nad morzem

W ubiegłym roku, przygotowując bufet na Halloween, sięgnąłem po raz pierwszy po inspirację za ocean. Podświetlane rzeźby z dyni królują tam w okresie Halloween w każdej restauracji i domu. W Polsce Halloween również zagościło w kalendarzu imprez gastronomicznych.


Halloween 2006

Zafascynowanie tym rodzajem carvingu skłoniło mnie do stworzenia prac w tej technice nie związanych tematycznie z samym Halloween. Stanowiły one piękny element dekoracyjny bufetów i imprez plenerowych (Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu czy Kulinarne Pożegnanie Lata w Międzyzdrojach).


Dary morza podane w dyni

W okresie jesieni chętnie sięgam po dynie. Są one doskonałym materiałem rzeźbiarskim. Wycinając w dyniach wykorzystuję doświadczenia zdobyte w Pradze na Melounowym Festivalu, na który zostałem zaproszony przez Ludka Prochazkę.


Jesienne impresje

Na imprezie tej spotkali się pasjonaci i mistrzowie carvingu z Europy. W trakcie konkursu Mistrzów, ocenianego przez profesjonalne międzynarodowe jury (tych samych, którzy sędziują między innymi Puchar Świata w Luxemburgu), zaprezentowano wiele nowych trendów i technik (połączenie tradycyjnego carvingu i płaskorzeźby). Jeszcze przed zakończeniem festiwalu pod okiem moich węgierskich kolegów powstało kilka prac w nowym stylu (w konkursie Mistrzów zdobyłem srebrny medal). Jako ciekawostkę mogę podać iż w trakcie festiwalu wycięliśmy - jako NoN Stop Team - 321 sztuk arbuzów!!!


Rozeta

Również w Polsce w tym roku odbyło się wiele ciekawych imprez promujących carving, między innymi: I Mistrzostwa Polski w Carvingu w Starych Jabłonkach, Puchar Dolnego Śląska w Carvingu we Wrocławiu, Festiwal Dobrego Humoru w Gdańsku, Dorszowe Żniwa w Gdyni, Dworzysko Country w Szczawnie Zdroju itd. Cieszy mnie że carving w Polsce zdobywa wciąż nowych zwolenników i rozwija się tak dynamicznie.


Romantyczna dama

Mirosław Bobrowski jest szefem kuchni na promach Unity Line. Codzienną pracę łączy z rzeźbieniem w owocach i warzywach, czego efekty można oglądać między innymi na bufetach przygotowywanych w pływających po Bałtyku restauracjach. Carvingiem zajmuje się profesjonalnie od lipca 2006 roku, na koncie ma udział w wielu imprezach propagujących tę sztukę. W Mistrzostwach Polski w Carvingu 2007 okazał się najlepszy w wycinaniu arbuza i dwóch melonów. Zdobył także Puchar Dolnego Śląska w Carvingu (podczas imprezy, która odbyła się we Wrocławiu) oraz srebrny medal na Melounowym Festivalu w Pradze.

Zobaczcie Państwo:

Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving - tajlandzkie fascynacje


Carving - nowe doświadczenia

Carving Cup Slovakia - trzy złota Mirka Bobrowskiego

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 

" z wyrazami uznania "

bardzo podziwiam Pana i ludzi którzy zajmują sie sztuką carvingu- bo uważam że to wielka sztuka. chciałabym nauczyć się chociż podstaw tej sztuki, ale jak Pan sam napisał najlepiej jest uczyć sie jej od fachowca. chciałabym sie dowiedzieć ile takie kursy kosztują jak kiedy i gdzie sie odbywają. Mnie można określić mianem małego człowieczka który wstępuje w wielki świat gastronomi bo mam 22 lata i wielu rzeczy dopiero się ucze i chce się uczyć. czekam na jakąś widomość od Pana.
(25.08.2008 - 22:25)   KasiaOdpowiedz
(83.25.103.93) adz93.neoplus.adsl.tpnet.pl


"Oby tak dalej"
(01.11.2007 - 00:02)  (Marek Rybacki Akademia Carving...)
"carving"
(02.11.2007 - 17:19)  (przemoo110)
"carving"
(04.11.2007 - 14:21)  (Danka)
"Carving"
(10.11.2007 - 15:52)  (darek)
"BRAWO !!!!!!!!!!!!! I WYRAZY UZNANIA "
(08.11.2007 - 08:42)  (REMEK)
"MIREK NR 1 !!!!"
(09.11.2007 - 08:24)  (Krzysztof Wierzba Carving Team...)
"Kursy Carvingu"
(11.11.2007 - 22:47)  (Mirek Bobrowski)
"Carving"
(21.12.2007 - 23:03)  (r.grzegorzek@tlen.pl)
"z wyrazami uznania"
(25.08.2008 - 22:25)  (Kasia)
"Przepiekne dziela"
(10.07.2010 - 23:57)  (Anecia)
"szkolenie"
(17.02.2011 - 20:56)  (Monika )
"Re szkolenia"
(20.02.2011 - 20:16)  (M.Bobrowski Culinaryart.pl)
"Kiedy starsi"
(18.11.2007 - 12:54)  (Radek Grzejszczak)
"Mistrzostwa Polski w Carvingu"
(18.11.2007 - 17:33)  (Mirek Bobrowski)
"Peter Formánek, Vyskov , Czech Republik"
(19.01.2008 - 21:18)  (Peter)
"Podziękowania "
(06.02.2008 - 18:12)  (Mirek Bobrowski)
"czy warto kupić tak duży zestaw"
(15.04.2009 - 21:34)  (ola)
"Nie kupuj..."
(06.06.2009 - 20:04)  (Łukasz Szewczyk)
"pytanie"
(30.08.2009 - 13:52)  (sylwa)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe RATIONAL Robvita Pizzola Smoker Matlix Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Reinex CTK Doram Barry Callebaut Piórex Tableart Tomasz Miszczak Komat Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Caffetea Manitowoc Foodservice Uzdrowisko Wysowa S.A. Espiga Na Lunch POSbistro Gastromedia M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Makro Cash & Carry Krosno Belgium`s Best
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000