Ten zaszczytny tytuł zdobył w tym roku Mateusz Trzeciak – uczeń klasy maturalnej Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.
W dniu 12 marca 2008 roku, w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, stawiło się dwunastu uzdolnionych uczniów szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, po uprzednim zwycięstwie w półfinałach konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, by tym razem walczyć o grand prix, cenne nagrody i udział w finale profesjonalnego konkursu dla kucharzy Primerba Cup.
Konkurs odbył się w przyjaznej atmosferze, młodym kucharzom kibicowali opiekunowie ze szkół i zakładów pracy, sponsorzy oraz patroni medialni.
Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego z kaczki z wykorzystaniem podrobów drobiowych. Dzięki uprzejmości sponsora - firmy Drop S.A., który ufundował na wszystkie etapy konkursu kaczki Barbarie najwyższej jakości, wszyscy uczestnicy przygotowywali potrawy z takiego samego surowca, co ułatwiło pracę jurorom.
Nad przebiegiem konkursu czuwało pięcioosobowe jury, pod przewodnictwem Andrzeja Bryka- v-ce prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Pozostali jurorzy to: Łukasz Szczepaniak - Executive Chef z Hotelu Haffner w Sopocie, Jacek Skitek - Executive Chef z Hotelu Novotel Centrum w Poznaniu, Marcin Dudek - Executive Chef z Hotelu Holiday Inn w Krakowie oraz Marek Niemiec - Executive Chef z Hotelu Sheraton w Poznaniu.
Jury bacznie obserwowało startujących, notowało i zapamiętywało błędy oraz poprawnie wykonane czynności, lecz na ostateczne ogłoszenie wyników uczestnicy musieli cierpliwie czekać do wieczornej uroczystej gali, na którą zostali zaproszeni wraz z opiekunami do poznańskiego Hotelu Sheraton.
I w końcu nadeszła ta chwila! Przewodniczący jury Andrzej Bryk z pozostałymi jurorami oraz C-Michelem Labarrem – Ambasadorem Instytutu Paula Bocuse z Lyonu w Polsce, który przewodniczył jury podczas półfinałów, podsumowali zmagania uczestników, podkreślając stale rosnący poziom oraz zaangażowanie uczestników.
Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2008 r. został Mateusz Trzeciak z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, którego do konkursu przygotowali: nauczyciel - Anna Łazarewicz oraz kucharz Mateusz Kotkowski z hotelu Monopol w Katowicach, gdzie Mateusz odbywa praktyki. Zwycięskie danie nosi nazwę: Piętrus z kaczki z grillowaną szalotką na młodym buraku i sosie z foie gras.
Zdobywca grand prix w nagrodę otrzymał laptop ufundowany przez Unilever Foodsolutions, zestaw upominków od firmy Drop S.A. oraz indywidualny kurs kulinarny w Akademii Kurta Schellera. Dodatkową atrakcję stanowi fakt, że Mateusz odebrał statuetkę Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej z rąk ubiegłorocznej zwyciężczyni – Doroty Mroczek z ZSG w Bydgoszczy.
II miejsce zajął Mateusz Kokot z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, który przygotował Filet z kaczki o aromacie grzybowym. Ucznia, do konkursu przygotował szef kuchni Maciej Woźniak z Hotelu Kortowo. W nagrodę otrzymał od Organizatora rower górski Yukon marki Giant oraz zestaw upominków od firmy Drop S.A.
III miejsce przyznano Mateuszowi Macińskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej, którego do konkursu przygotowała pani Elżbieta Zakrzewska. W nagrodę otrzymał palmptop oraz zestaw upominków od firmy DROP S.A.
Natomiast Kamil Nykiel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, został uhonorowany wyróżnieniem za najlepsze wykorzystanie produktów Unilever Foodsolutions, otrzymując w nagrodę aparat cyfrowy Canon.
Dzięki firmie Grapil z Piły, producentowi odzieży dla gastronomii, wszyscy uczestnicy wystąpili w profesjonalnych bluzach kucharskich oraz zapaskach.
Szkoły, których uczniowie zajęli pierwsze trzy miejsca otrzymały od współsponsora - firmy Vivamix - profesjonale miksery Kitchen Aid wraz z przystawkami do rozdrabniania warzyw.
Pozostali uczestnicy również zostali wyróżnieni i nagrodzeni, gdyż sam udział w finale jest już bardzo dużym osiągnięciem - otrzymali oni profesjonalne walizki z nożami kuchennymi Dick oraz, od firmy Eva – Tec, zestawy noży do carvingu.
Już dziś zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.