Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.12.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Znamy już Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2008!


Ten zaszczytny tytuł zdobył w tym roku Mateusz Trzeciak – uczeń klasy maturalnej Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

W dniu 12 marca 2008 roku, w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, stawiło się dwunastu uzdolnionych uczniów szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, po uprzednim zwycięstwie w półfinałach konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej, by tym razem walczyć o grand prix, cenne nagrody i udział w finale profesjonalnego konkursu dla kucharzy Primerba Cup.

Konkurs odbył się w przyjaznej atmosferze, młodym kucharzom kibicowali opiekunowie ze szkół i zakładów pracy, sponsorzy oraz patroni medialni.

Zadaniem finalistów było przygotowanie 6 porcji dania głównego z kaczki z wykorzystaniem podrobów drobiowych. Dzięki uprzejmości sponsora - firmy Drop S.A., który ufundował na wszystkie etapy konkursu kaczki Barbarie najwyższej jakości, wszyscy uczestnicy przygotowywali potrawy z takiego samego surowca, co ułatwiło pracę jurorom.

Nad przebiegiem konkursu czuwało pięcioosobowe jury, pod przewodnictwem Andrzeja Bryka- v-ce prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Pozostali jurorzy to: Łukasz Szczepaniak - Executive Chef z Hotelu Haffner w Sopocie, Jacek Skitek - Executive Chef z Hotelu Novotel Centrum w Poznaniu, Marcin Dudek - Executive Chef z Hotelu Holiday Inn w Krakowie oraz Marek Niemiec - Executive Chef z Hotelu Sheraton w Poznaniu.

Jury bacznie obserwowało startujących, notowało i zapamiętywało błędy oraz poprawnie wykonane czynności, lecz na ostateczne ogłoszenie wyników uczestnicy musieli cierpliwie czekać do wieczornej uroczystej gali, na którą zostali zaproszeni wraz z opiekunami do poznańskiego Hotelu Sheraton.

I w końcu nadeszła ta chwila! Przewodniczący jury Andrzej Bryk z pozostałymi jurorami oraz C-Michelem Labarrem – Ambasadorem Instytutu Paula Bocuse z Lyonu w Polsce, który przewodniczył jury podczas półfinałów, podsumowali zmagania uczestników, podkreślając stale rosnący poziom oraz zaangażowanie uczestników.

Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2008 r. został Mateusz Trzeciak z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, którego do konkursu przygotowali: nauczyciel - Anna Łazarewicz oraz kucharz Mateusz Kotkowski z hotelu Monopol w Katowicach, gdzie Mateusz odbywa praktyki. Zwycięskie danie nosi nazwę: Piętrus z kaczki z grillowaną szalotką na młodym buraku i sosie z foie gras.

Zdobywca grand prix w nagrodę otrzymał laptop ufundowany przez Unilever Foodsolutions, zestaw upominków od firmy Drop S.A. oraz indywidualny kurs kulinarny w Akademii Kurta Schellera. Dodatkową atrakcję stanowi fakt, że Mateusz odebrał statuetkę Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej z rąk ubiegłorocznej zwyciężczyni – Doroty Mroczek z ZSG w Bydgoszczy.

II miejsce zajął Mateusz Kokot z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, który przygotował Filet z kaczki o aromacie grzybowym. Ucznia, do konkursu przygotował szef kuchni Maciej Woźniak z Hotelu Kortowo. W nagrodę otrzymał od Organizatora rower górski Yukon marki Giant oraz zestaw upominków od firmy Drop S.A.

III miejsce przyznano Mateuszowi Macińskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej, którego do konkursu przygotowała pani Elżbieta Zakrzewska. W nagrodę otrzymał palmptop oraz zestaw upominków od firmy DROP S.A.

Natomiast Kamil Nykiel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, został uhonorowany wyróżnieniem za najlepsze wykorzystanie produktów Unilever Foodsolutions, otrzymując w nagrodę aparat cyfrowy Canon.

Dzięki firmie Grapil z Piły, producentowi odzieży dla gastronomii, wszyscy uczestnicy wystąpili w profesjonalnych bluzach kucharskich oraz zapaskach.

Szkoły, których uczniowie zajęli pierwsze trzy miejsca otrzymały od współsponsora - firmy Vivamix - profesjonale miksery Kitchen Aid wraz z przystawkami do rozdrabniania warzyw.

Pozostali uczestnicy również zostali wyróżnieni i nagrodzeni, gdyż sam udział w finale jest już bardzo dużym osiągnięciem - otrzymali oni profesjonalne walizki z nożami kuchennymi Dick oraz, od firmy Eva – Tec, zestawy noży do carvingu.

Już dziś zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach konkursu.
 
nullUnilever Foodsolutions
ul. Bałtycka 43
60-960 Poznań
tel. (061) 876 43 26
fax. (061) 876 44 63
Bezpłatna infolinia: 0 800 661 111
e-mail: ufs.poland@unilever.com
www.unileverfoodsolutions.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Serdeczne gratulacje!"
(22.03.2008 - 11:10)  (Wojciech K(były uczeń Browarni...)
"Serdeczne Podziekowania i Gratulacje"
(27.03.2008 - 17:36)  (Iwona Liszka )
"2 powinien byc1"
(01.04.2008 - 22:11)  (Artur PN)
"taa jasne"
(04.04.2008 - 11:04)  ( Gość poinformowany)
"odp. dla "
(05.04.2008 - 19:38)  (Arczi)
"odp. dla "poinformowanego""
(05.04.2008 - 19:38)  (Arczi)
"hehe"
(06.04.2008 - 21:43)  (gość poinformowany)
"coś nie tak"
(12.04.2008 - 21:04)  (Juliusz Cezar Gall Anonim)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000