Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Hotel Number One
Koktajl bar Woda O...
Zjawiskowa restaur...
Green Caffè N...
The Plate – ...
Nowe Menu Konesera
Qubus Hotel otwier...
Organic Coffee roz...
Green Caffè N...
Paladar – ka...
Sieć kantyn Aï...
Hotel Moniuszko na...
Przemysław Langows...
Nowy Szef Kuchni i...
Happy Art Hours...
Totalnie nowe, wyj...
Wyjątkowe otwarcie...
Hotelowa odwilż ce...
Budowa Hotelu Numb...
Nowe miejsce spotk...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Makro Cash & Carry
LMS Online Sp. z o.o.
Caffetea
Gorbi
RATIONAL
POSbistro
Nektar Natura
Manitowoc Foodservice
Artykuły spożywcze
Pizzola
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belfood
Secpol
Iglotex
Belgium`s Best
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Piece konwekcyjno – parowe


Obecnie wszystkie nowoczesne kuchnie wyposażone są w piece konwekcyjno-parowe. Urządzenia te zapewniają szerokie spektrum zastosowania: gotowanie, blanszowanie, pieczenie, kombinowaną obróbkę termiczno-parową, regenerację, pieczenie z sondą oraz gotowanie/pieczenie niskotemperaturowe.
 
Zasada działania pieców konwekcyjno-parowych jest prosta – wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę. Powietrze dostaje się następnie do filtrów, gdzie jest oczyszczane z drobinek tłuszczu, które wracają do wentylatorów. Ponadto do komory z powietrzem dodaje się parę wodną, dzięki czemu obróbka termiczna potraw w piecach konwekcyjno-parowych jest szybsza, a dania nie ulegają wysuszeniu.
 
Piece konwekcyjno-parowe posiadają przewagę nad tradycyjnymi urządzeniami do obróbki termicznej potraw: znacznie obniżają koszty prowadzenia lokalu gastronomicznego, gdyż krótszy czas gotowania, pieczenia itp. oznacza oszczędność energii – piece konwekcyjno-parowe zużywają jej o około 30% mniej.
 
Kolejną zaletą tych urządzeń jest oszczędność produktu – piece konwekcyjno-parowe wykorzystują nawet o 95% mniej tłuszczu, niż tradycyjne urządzenia. Ponadto w trakcie obróbki termicznej potrawy tracą jedynie niewielką część masy i objętości. W przypadku mięs jest to 5-25%, podczas gdy przygotowywanie dań mięsnych w tradycyjnych urządzeniach oznacza straty masy rzędu 30-40%. Poza tym starsze metody obróbki termicznej powodują utratę witamin oraz około 17% masy warzyw. Tymczasem piece konwekcyjno-parowe w ogóle nie powodują tego typu strat w podobnych produktach.
 
Piece konwekcyjno-parowe rzadko się psują. Awarie, które występują w tych urządzeniach, wynikają raczej z niewłaściwej eksploatacji – na przykład niedokładnego ich czyszczenia.
 
Należy przy tym pamiętać, że piece konwekcyjno-parowe służą do przygotowywania większych ilości produktu – nie opłaca się po prostu piec w nich na przykład dwóch kawałków kurczaka. Aby urządzenia te sprawnie i długo działały, zapewniając najlepszą jakość potraw, trzeba w nich obrabiać dania w miarę jednorodne, to znaczy takie, które mają podobną temperaturę i wilgotność obróbki. Próba przygotowania dwóch potraw, w tym jednej na parze, a drugiej – pieczonej, skończy się niepowodzeniem.
 
 
Firmy, które sprzedają piece konwekcyjno – parowe:
  • Convotherm – producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS – Systemem zamkniętym
     
  • Dora Metal – piece konwekcyjno-parowe – producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
     
  • Fagor – urządzenia firmy oferowane są na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem
     
  • Fredomatic – piece konwekcyjno-parowe – firma dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w każdej kuchni
     
  • Gama – dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
     
  • Gort – Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
     
  • Klimatex – firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
     
  • Kromet – piece konwekcyjno-parowe – producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
     
  • Küppersbusch Polska – producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
     
  • MIG – największa firma w regionie północno-wschodnim Polski w branży wyposażenia lokali gastronomicznych, sklepów oraz wentylacji, chłodnictwa, klimatyzacji
     
  • Raptor – piece konwekcyjno-parowe – firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i wiele innych
     
  • Rational – od kilku lat obecności na rynku polskim firma specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
     
  • Sunny Wind Poland – w ofercie firmy znajduje się szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów i wiele innych
     
  • Tanake – piece konwekcyjno-parowe – firma projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Przedsiębiorstwo ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
     
  • Tewa – podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Wyposażenie restauracji
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Urządzenia gastronomiczne
Sprzęt gastronomiczny
Sprzęt barmański
Piece konwekcyjno-parowe
 
Chemia do restauracji
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble hotelowe
Meble gastronomiczne
Zmywarki do restauracji
Odzież i tekstylia
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.


" piec konwekcyjno parowy "

Napewno można z czystym sumieniem polecić duński HOUNO dużo oszczędniejszy od swoich konkurentów i z 4 letnim okresem gwarancyjnym, pozdrawiam.
(22.12.2010 - 11:27)   Grzegorz Marszałek Odpowiedz
(87.239.216.15) r5.ists.pl


"piec konwekcyjno-parowy "
(15.02.2010 - 22:29)  (Michał)
"rational polecam"
(18.02.2010 - 16:11)  (danio)
"piece"
(09.04.2010 - 16:02)  (arsenal)
"piec konwekcyjno parowy"
(22.12.2010 - 11:27)  (Grzegorz Marszałek )
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Dora Metal M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Sokołów Robot - Coupe Belgium`s Best Nektar Natura Menos Tableart Tomasz Miszczak Werner & Mertz POSbistro M&M Gastro Makro Cash & Carry Watersystem Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Krosno Reinex Barry Callebaut Steinberg Artek Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000