Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Sprzęt gastronomiczny


W zależności od rodzaju oraz serwowanych potraw, każdy lokal musi zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Na rynku dostępny jest szeroki wybór akcesoriów do restauracji.
 
Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny ułatwia pracę, minimalizuje koszty oraz zwiększa efektywność. Jednak kiedy zostaje źle wykorzystany, może przysporzyć problemów i dodatkowych kosztów. Dlatego tak ważne jest, aby właściwie posługiwać się posiadanymi urządzeniami, odpowiednio konserwować sprzęt gastronomiczny i przestrzegać pewnych ogólnych zasad jego stosowania.
 
Aby uniknąć wielu awarii sprzętu gastronomicznego, każdy menadżer powinien poinstruować personel o konieczności właściwej eksploatacji wszystkich kuchennych przyrządów i wyposażenia, w celu osiągnięcia najwyższej wydajności. Dobrze jest ustalić harmonogram dla indywidualnych pracowników, aby – kiedy jest to potrzebne – wykonywali czynności związane z konserwacją urządzeń. Powinni kolejno zmieniać się odpowiedzialnością za ich stan. Sprzęt gastronomiczny wyposażony jest zazwyczaj w instrukcje obsługi dołączone do opakowań. Można je przepisać na komputerze, wydrukować, zalaminować i powiesić nad urządzeniem lub umieścić z nim w magazynie.
 
Dobrej jakości drobny sprzęt gastronomiczny, taki jak noże czy tasaki, jest bardzo ostry. Kiedy się z nich korzysta, należy zakładać specjalne rękawice, których nie da się pociąć. Powinno się to stać regułą po to, aby żaden pracownik nie ucierpiał w kuchni. Poza tym, w celu zachowania odpowiedniej higieny, kiedy personel kuchenny kroi jeden produkt za drugim, oprócz rękawic odpornych na cięcia nożem musi także zakładać rękawice gumowe, aby zapobiec zanieczyszczeniu pokarmów.
 
Oferowany na rynku sprzęt gastronomiczny posiada wysoką jakość, nie jest jednak niezniszczalny. Pracownicy powinni uważać, aby nie przeładowywać tac z naczyniami, wózków, stojaków na kółkach czy skrzynek. To jest bardzo niebezpieczne i może spowodować poważne urazy.
 
Odpowiednio dobrany i stosowany sprzęt gastronomiczny gwarantuje zachowanie właściwej higieny żywności. Personel kuchenny powinien zawsze nosić czepki i rękawice podczas przygotowywania jedzenia i gotowania. To przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa zarówno pracowników, jak i osób spożywających posiłki. Ponadto warto nabyć taki sprzęt gastronomiczny, który intuicyjnie pozwala personelowi na zachowanie higieny żywności. Przykładem mogą być różnokolorowe deski do krojenia – używając zielonej deski do krojenia warzyw, a czerwonej – do mięsa, można uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia pokarmów.
 
Można także zastanowić się nad wykorzystaniem całych zestawów do przygotowywania pokarmów. W ich skład wchodzą blaty ze stali nierdzewnej, które łatwo się czyści i dezynfekuje. Dzięki temu sprzęt gastronomiczny pozostaje czysty, a menadżer lokalu ma pewność, że nic nie zaszkodzi jego klientom.
 
 
Firmy, które sprzedają sprzęt gastronomiczny:
  • Activus - specjalizuje się w sprzedaży, montażu i serwisie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. W szczególności koncentruje się na złożonych wyposażeniach całościowych od projektu po szkolenie obsługi kuchni
     
  • Convotherm - producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS - Systemem zamkniętym
     
  • Dora Metal - sprzęt gastronomiczny - producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
     
  • Elwa - sprzedaż oryginalnych urządzeń do cięcia i dekoracji warzyw oraz patelni i garnków z powłoką tytanowo-ceramiczną marki Börner
     
  • Fagor - urządzenia firmy są oferowane na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem 
     
  • Fredomatic - dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w kuchni
     
  • Fudo - oferuje blendery marki Vita-Mix - niezawodny sprzęt znany na całym świecie, m.in. blendery dla kucharzy oraz blendery do napoi, drinków, koktajli i innych napoi mrożonych
     
  • Gama - sprzęt gastronomiczny - dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
     
  • Gort - Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
     
  • Klimatex - firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
     
  • Kromet - producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
     
  • Küppersbusch Polska - producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
     
  • Raptor - sprzęt gastronomiczny - firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i inne
     
  • Rational - od kilku lat obecności na rynku polskim specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
     
  • Sunny Wind Poland - w ofercie firmy: szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów, sztućce, porcelana oraz naczynia jednorazowe
     
  • Tanake - projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Firma ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
     
  • Tewa - podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych
     
  • Ultra Power - sprzęt gastronomiczny - firma specjalizuje się w produkcji i sprzedaży uniwersalnych super wytrzymałych systemów półkowych do piekarni, gastronomii, magazynów.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Wyposażenie restauracji
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Urządzenia gastronomiczne
Sprzęt gastronomiczny
Sprzęt barmański
Piece konwekcyjno-parowe
 
Chemia do restauracji
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble hotelowe
Meble gastronomiczne
Zmywarki do restauracji
Odzież i tekstylia
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"GORT"
(30.06.2013 - 23:42)  (piotr.wysocki)
"stawiam na polskie firmy"
(10.08.2013 - 11:06)  (Marcin Wende)
"Korzystał ktoś z lini 700 z firmy Gort?"
(28.10.2013 - 16:16)  (Wojciech)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000