Za nami czwarta edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, który odbył się 25 kwietnia 2009 roku. Tym razem święto jagnięciny, papryki florinis i innych specjałów prosto z ojczyzny Zeusa miało miejsce w gościnnym Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Festiwal otworzył Theofilos Vafidis – główny organizator imprezy i Gabriel Coptsidis - Ambasador Grecji w Polsce: …cieszę się, że Festiwal z roku na rok przybiera coraz ciekawszą formę.
Najlepszy w konkursie kucharzy okazał się Michał Karadżow z warszawskiej Restauracji Moonsfera. W nagrodę zwycięzca pojedzie do Grecji, weźmie też udział w Kulinarnym Pucharze Polski 2009 oraz w konkursie o tytuł Szefa Roku 2010.
| |
Michał Karadżow przy pracy... | ... i jego potrawa |
Drugie miejsce zajął Robert Wojnarowski reprezentujący Hotel Jan III Sobieski z Warszawy, a trzecie – Paweł Kalbarczyk – Hotel Le Meridien Bristol – Warszawa.
Poza laureatami, w konkursie wzięli także udział:
- Michał Bajerski - Restauracja Villa Riccona w Jawczycach
- Sylwia Bukała - Hotel Mazurkas w Ożarowie Mazowiecki
- Przemysław Czekała - Restauracja Szklarnia- Sodexo w Poznaniu
- Łukasz Konik - Hotel Verde Montana w Kudowie Zdrój
- Dominik Krzak - Hotel Marina w Gdańsku
- Marcin Nawrocki - Unity Line w Szczecinie
- Łukasz Patryka - Hotel HP Park Plaza we Wrocławia
- Łukasz Smela - Hotel Diament w Zabrzu
- Przemysław Wieloch - Restauracja Jan w Bełchatowie
| |
Robert Wojnarowski | Tomasz Kalbarczyk |
W jury zasiedli przedstawiciele greckiego Chef’s Club: Vasilis Karoubas i Athanasios Skouras oraz Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Karol Okrasa i Jarosław Walczyk. Przewodniczącym jury był Jerzy Pasikowski. Poza konkursem kulinarnym, członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni oraz goście z Grecji gotowali w „Show Szefów”.
Atrakcje kulinarne nie były jedynymi - widzowie IV Festiwalu Kuchni Greckiej mogli obejrzeć pokazy barmańskie Krzysztofa Drabika. Mistrz Polski Barmanów zaprezentował niebywale trudne – jak się okazało później – elementy flair, wciągając do zabawy publiczność.
| |
|
Krzysztof Drabik pokazał co znaczy prawdziwy barmański flair | Uczestnicy IV Festiwalu Kuchni Greckiej podczas wieczornej gali |
Greckie akcenty obecne były nie tylko w potrawach. Przez cały dzień oglądać można było wystawę prac Kotasa Kawardzisa, zaś wieczorną galę uświetnił występ zespołu Orfeusz. Nie zabrakło tez tradycyjnej zabawy i tłuczenia talerzy.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.