13 września 2009 roku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się Pożegnanie Lata połączone z IV Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka. Impreza odbywa się w formie wielkiego pikniku rodzinnego, podczas którego na wszystkich przybyłych Gości czeka mnóstwo atrakcji.
Na podstawie regulaminu określającego uczestnictwo w konkursie. (2.6) Ilość kucharzy startujących jest limitowana i określona kolejnością nadesłanych zgłoszeń. Organizatorzy informują, że do uczestnictwa w konkursie zostały zakwalifikowani n/w uczestnicy.
- Arkadiusz Wilamowski - Restauracja Dworek, Łódź
- Przemysław Gryz - Hotel WESTIN, Warszawa
- Wojciech Kurzawiak - Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój
- Maciej Gołdyn - Zespół Zamkowo - Parkowy w Krasiczynie
- Monika Suwała - Zamek w Dubiecku
- Marek Lechowicz - Grand Hotel, Rzeszów
- Władysław Zięcina - Beskidzki Klub Kulinarny, Restauracja Dwór, Świętoszówka
- Robert Bytomski - Restauracja Adria Pałac Ballestrema
- Łukasz Gałązka - Giancarlo Ristorante Italiana
- Przemysław Wieloch - Restauracja Jan, Bełchatów
Jury Degustacyjne: Waldemar Hołówka – KSK , Przewodniczący Jury, Mirosław Drewniak – KSK, Wiesław Zuzek - LOT Catering Kraków, Stefan Birek – Szef Kuchni Hotel LORD, Ryszard Dudziak – Restauracja Bakata, Hotel GROMADA
Jury Techniczne: Zbigniew Kurleto – KSK, Giancarlo Russo – KSK, Karlos Gonzales Tejera
Podczas Pożegnania Lata 2009 dopołudniowy konkurs kulinarny Pojedynek o Złote Jabłko zorganizowany będzie pod hasłem Zastosowanie Jabłka w Polskiej Kuchni. Kucharze reprezentujący polskie restauracje przygotują danie główne z użyciem jabłek.
W 2008 r. wielkim jabłkowym wydarzeniem podczas festiwalu była próba bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. Osiemnastu kucharzy z całej Polski przygotowywało salapuchę ryżową – regionalne danie Podkarpacia. Na jego przygotowanie zużyto 450 kg ryżu (waga po ugotowaniu), 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, 5 kg bakalii – łącznie przygotowano 900 kg salapuchy ryżowej, wydając 8200 porcji. Potrawę mógł skosztować każdy uczestnik imprezy. Zebraną kwotę przekazano na cel charytatywny.
Podczas tegorocznego Pożegnanie Lata w Zespole Zamkowo-Parkowym w Baranowie Sandomierskim organizatorzy przewidują prezentację sadowników jabłek, jak również degustację dania regionalnego z wielkiej patelni zamkowej. Potrawa nosi nazwę Baranowski Smakołyk Jaglany i jest to kasza jaglana uprażona na mleku i maśle z dodatkiem jabłek i bakalii.
Kwota zebrana podczas degustacji dania regionalnego oraz ze sprzedaży jabłek zostanie przekazana na rzecz Koła Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu.
Zdjęcia pochodzą z poprzednich Festiwali Jabłek
Gwiazdą wieczoru Pożegnania Lata – IV Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka 2009 będzie zespół GIMME GIMME ABBA – jeden z najlepszych zespołów w Polsce, wykonujący największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA oraz zespół PRESS – zwycięzca konkursu Przebojem Na Antenę.
Organizatorzy:
Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim
Fundacja Klub Szefów Kuchni
Kontakt dot. Konkursu – Waldemar Hołówka – Fundacja KSK tel. 0609548355
Program IV Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka – Pożegnanie Lata – 13 września 2009 r.
09:00
16:00
17:00
19:00
20:00
|
Pojedynek o ZŁOTE JABŁKO – konkurs kulinarny
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
Degustacja dania regionalnego z wielkiej patelni zamkowej
Radość Życia Śpiew i Taniec – MGOK w Baranowie Sandomierskim
Zespół GIMME GIMME ABBA – jeden z najlepszych zespołów w Polsce wykonujący największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA
Koncert zespołu PRESS – Zwycięzcy konkursu Przebojem Na Antenę
|
Dodatkowe atrakcje:
Jabłko - Prezentacja Sadowników Jabłek
Dla najmłodszych: dmuchane zamki, zjeżdżalnie, balony napełniane helem...
Catering
Patronem imprezy jest |
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.