Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
22.01.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pożegnanie Lata w Baranowie Sandomierskim


13 września 2009 roku w Baranowie Sandomierskim odbędzie się Pożegnanie Lata połączone z IV Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka. Impreza odbywa się w formie wielkiego pikniku rodzinnego, podczas którego na wszystkich przybyłych Gości czeka mnóstwo atrakcji.

Na podstawie regulaminu określającego uczestnictwo w konkursie. (2.6) Ilość kucharzy startujących jest limitowana i określona kolejnością nadesłanych zgłoszeń.  Organizatorzy informują, że do uczestnictwa w konkursie zostały zakwalifikowani n/w uczestnicy.

  • Arkadiusz Wilamowski - Restauracja Dworek, Łódź
  • Przemysław Gryz - Hotel WESTIN, Warszawa
  • Wojciech Kurzawiak - Hotel Verde Montana, Kudowa Zdrój
  • Maciej Gołdyn - Zespół Zamkowo - Parkowy w Krasiczynie
  • Monika Suwała - Zamek w Dubiecku
  • Marek Lechowicz - Grand Hotel, Rzeszów
  • Władysław Zięcina - Beskidzki Klub Kulinarny, Restauracja Dwór, Świętoszówka  
  • Robert Bytomski - Restauracja Adria Pałac Ballestrema
  • Łukasz Gałązka - Giancarlo Ristorante Italiana 
  • Przemysław Wieloch - Restauracja Jan, Bełchatów

Jury Degustacyjne: Waldemar Hołówka – KSK , Przewodniczący Jury, Mirosław Drewniak – KSK, Wiesław Zuzek - LOT Catering Kraków, Stefan Birek – Szef Kuchni Hotel LORD, Ryszard Dudziak – Restauracja Bakata, Hotel GROMADA

Jury Techniczne: Zbigniew Kurleto – KSK, Giancarlo Russo – KSK, Karlos Gonzales Tejera

 

Podczas Pożegnania Lata 2009 dopołudniowy konkurs kulinarny Pojedynek o Złote Jabłko zorganizowany będzie pod hasłem Zastosowanie Jabłka w Polskiej Kuchni. Kucharze reprezentujący polskie restauracje przygotują danie główne z użyciem jabłek.

W 2008 r. wielkim jabłkowym wydarzeniem podczas festiwalu była próba bicia rekordu Guinessa w potrawie z jabłek. Osiemnastu kucharzy z całej Polski przygotowywało salapuchę ryżową – regionalne danie Podkarpacia. Na jego przygotowanie zużyto 450 kg ryżu (waga po ugotowaniu), 400 kg jabłek, 20 kg cukru, 5 kg cynamonu, 5 kg bakalii – łącznie przygotowano 900 kg salapuchy ryżowej, wydając 8200 porcji. Potrawę mógł skosztować każdy uczestnik imprezy. Zebraną kwotę przekazano na cel charytatywny.

Podczas tegorocznego Pożegnanie Lata w Zespole Zamkowo-Parkowym w Baranowie Sandomierskim organizatorzy przewidują prezentację sadowników jabłek, jak również degustację dania regionalnego z wielkiej patelni zamkowej. Potrawa nosi nazwę Baranowski Smakołyk Jaglany i jest to kasza jaglana uprażona na mleku i maśle z dodatkiem jabłek i bakalii.

Kwota zebrana podczas degustacji dania regionalnego oraz ze sprzedaży jabłek zostanie przekazana na rzecz Koła Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu.

Zdjęcia pochodzą z poprzednich Festiwali Jabłek
 
Gwiazdą wieczoru Pożegnania Lata – IV Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka 2009 będzie zespół GIMME GIMME ABBA – jeden z najlepszych zespołów w Polsce, wykonujący największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA oraz zespół PRESS – zwycięzca konkursu Przebojem Na Antenę.
 
Organizatorzy:
Zespół Zamkowo – Parkowy w Baranowie Sandomierskim
Fundacja Klub Szefów Kuchni
Kontakt dot. Konkursu – Waldemar Hołówka – Fundacja KSK tel. 0609548355
 
Program  IV Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka – Pożegnanie Lata – 13 września 2009 r.
    09:00
    16:00

    17:00
    19:00

    20:00
    Pojedynek o ZŁOTE JABŁKO – konkurs kulinarny
    Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
    Degustacja dania regionalnego z wielkiej patelni zamkowej
    Radość Życia Śpiew i Taniec – MGOK w Baranowie Sandomierskim
    Zespół GIMME GIMME ABBA – jeden z najlepszych zespołów w Polsce wykonujący największe przeboje szwedzkiej grupy ABBA
    Koncert zespołu PRESS – Zwycięzcy konkursu Przebojem Na Antenę
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dodatkowe atrakcje:
Jabłko - Prezentacja Sadowników Jabłek
Dla najmłodszych: dmuchane zamki, zjeżdżalnie, balony napełniane helem...
Catering
 
 
Patronem imprezy jest
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000