Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Dorszowe Żniwa 2010


"Panie i Boże nasz. Ty stworzyłeś człowieka na Swój obraz i podobieństwo. Ty powołałeś go do życia w społeczności z innymi. Udzieliłeś mu wiele różnorakich darów. Prosimy Cię: pobłogosław pracy kucharzy i pracowników gastronomii. Spraw, aby odnajdywali Cię wśród obowiązków i okoliczności codziennego życia.
 Przez wstawiennictwo Matki Najświętszej prosimy Cię, spraw, aby mogli służyć Tobie i swoim bliźnim jak najdoskonalej jest to możliwe, tak abyśmy pewnego dnia mogli uczestniczyć w chwale i szczęściu, które przygotowałeś dla tych, którzy Cię kochają.
Prosimy Cię o to przez  Chrystusa, Pana naszego.
Amen".

Od słów modlitwy Ks. Wojciecha Przybyła dyrektora Caritas Diecezji Bydgoskiej, 28 sierpnia 2010 roku rozpoczęto VII edycję Konkursu "Dorszowe Żniwa".

Zmagania konkursowe rozpoczęły się o godz. 12:00. W tym roku do konkursu zakwalifikowało się dwanaście ekip, a wśród nich drużyny polskie i międzynarodowe.

Zadaniem zawodników było przygotowanie przystawki z łososia wędzonego oraz krewetki i dania głównego z dorsza.

Nad cprzebiegiem konkursu czuwało Jury w składzie:
Giancarlo Russo - Przewodniczący konkursu

Komisja Jury Profesjonalistów
1. Adam Michalski - przewodniczący
2. Wojciech Dembowski
3. Piotr Szczygielski
4. Jacek Sulich
5. Robert Ostrowski
6. Otto Meurer
7. Hans Peter Hansen
8. Zenon Hołubowski
9. Ludek Bil


Komisja Jury VIP
1. Jean Bos - Przewodniczący
2. Adam Trzewik
3. Jacek Pierzyński
4. Andrzej Laskowski
5. Marcin Komsta
6. Andrzej Ławniczak
7. Rafał Rykowski
8. Ks. Wojciech Przybyła
9. Eligiusz Myszkowski
10.Leszek Kosarzecki  

Podczas konkursu przeprowadzono licytację rzeźb carvingowych na rzecz Piotrusia Motyki. Licytację z stylu Rawa Blues poprowadził Jan Rado, w rezultacie udało się zebrać aż 1800 zł.

Atmosfera dobrego humoru towarzyszyła wszystkim do samego końca, oprócz licznej ekipy kucharskiej, zmagania konkursowe przyszli oglądać turyści i mieszkańcy Trójmiasta, dla których również przygotowano moc atrakcji, w sumie odwiedziło nas 5000 osób.

Wieczorem przy zachodzie słońca w Akwarium Morskim odbyła się uroczysta Gala Diner, na której podziękowano wszystkim za pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego wydarzenia, obdarowano prezentami sponsorów i organizatorów oraz wręczono nagrody za poszczególne kategorie.

W tym roku połów dorsza nie był zbyt udany, pogoda niestety nie dopisała naszym rybakom, najwięcej ryb złowił  Adam Michalski, który w nagrodę otrzymał wielki puchar.

Rodzinna i serdeczna atmosfera bardzo spodobała się naszym zacnym sędziom z Niemiec, Otto Meurer i Hans Peter Hansen w dowód sympatii wręczyli Krzysztofowi Szulborskiemu i Andrzejowi Ławniczakowi prawdziwy cowboyski pas.
(Przypomnijmy, iż Otto Meurer i Hans Peter Hansen są Jurorami Olimpiady IKA najbardziej prestiżowej imprezy w świecie kulinarnym).

Punktem kulminacyjnym było ogłoszenie wyników konkursu VII edycji Dorszowych Żniw oraz wręczenie atrakcyjnej nagrody – skutera ufundowanego przez firmę Wilbo, którą osobiście wręczył Marcin Komsta dyrektor handlowy firmy.

W konkursie kulinarny VII edycji "Dorszowych Żniw" zwycięzcami zostali:

  • I Miejsce: Maciej Świderski i Tomasz Hartman z Restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia. Laureaci z rąk Pani Donaty Paszkiewicz odebrali nominację to Kulinarnego Pucharu Polski
  • Miejsce II: Krzysztof Paprocki i Mateusz Torgowski z Restauracji Oliwka - Hotel Słoneczny Młyn z Bydgoszczy
  • Miejsce III:  Mateusz Birek i Norbert Rutkowski z Hotelu Lord  z Warszawy
Po oficjalnej części można było przejść do syto zastawionego stołu i delektować się smakołykami. Z boku sali dobiegała muzyka, która gwarantowała dobrą zabawę do białego rana.

A każdy kto marzy o własnym szczęściu mógł go sobie zapewnić -  puszczając światełko do nieba.

Największą atrakcją Gali był oczywiście tort, tym razem zupełnie wyjątkowy, bo nie ze słodkich kremów i czekolady, ale z golonki i chleba. Osobiście pokroił go Wiesław Szymczak.

Organizatorami Mistrzostw było: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, WILBO i  Euro Toques.
Patronat Honorowy nad imprezą objął: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Strug
Patronat Medialny: TVP3,  Radio Gdańsk, Gazeta Wyborcza, Poradnik Restauratora, Papaja.pl, Kucharze.pl , Newsgastro.pl , Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Co nieco o torcie z Dorszowych Żniw"
(13.11.2010 - 22:48)  (Kucharz)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000