"Panie i Boże nasz. Ty stworzyłeś człowieka na Swój obraz i podobieństwo. Ty powołałeś go do życia w społeczności z innymi. Udzieliłeś mu wiele różnorakich darów. Prosimy Cię: pobłogosław pracy kucharzy i pracowników gastronomii. Spraw, aby odnajdywali Cię wśród obowiązków i okoliczności codziennego życia.
Przez wstawiennictwo Matki Najświętszej prosimy Cię, spraw, aby mogli służyć Tobie i swoim bliźnim jak najdoskonalej jest to możliwe, tak abyśmy pewnego dnia mogli uczestniczyć w chwale i szczęściu, które przygotowałeś dla tych, którzy Cię kochają.
Prosimy Cię o to przez Chrystusa, Pana naszego.
Amen".
Od słów modlitwy Ks. Wojciecha Przybyła dyrektora Caritas Diecezji Bydgoskiej, 28 sierpnia 2010 roku rozpoczęto VII edycję Konkursu "Dorszowe Żniwa".
Zmagania konkursowe rozpoczęły się o godz. 12:00. W tym roku do konkursu zakwalifikowało się dwanaście ekip, a wśród nich drużyny polskie i międzynarodowe.
Zadaniem zawodników było przygotowanie przystawki z łososia wędzonego oraz krewetki i dania głównego z dorsza.
Nad cprzebiegiem konkursu czuwało Jury w składzie:
Giancarlo Russo - Przewodniczący konkursu
Komisja Jury Profesjonalistów
1. Adam Michalski - przewodniczący
2. Wojciech Dembowski
3. Piotr Szczygielski
4. Jacek Sulich
5. Robert Ostrowski
6. Otto Meurer
7. Hans Peter Hansen
8. Zenon Hołubowski
9. Ludek Bil
Komisja Jury VIP
1.
Jean Bos - Przewodniczący
2.
Adam Trzewik
3.
Jacek Pierzyński
4.
Andrzej Laskowski
5.
Marcin Komsta
6.
Andrzej Ławniczak
7.
Rafał Rykowski
8.
Ks. Wojciech Przybyła
9.
Eligiusz Myszkowski
10.
Leszek Kosarzecki
Podczas konkursu przeprowadzono licytację rzeźb carvingowych na rzecz Piotrusia Motyki. Licytację z stylu Rawa Blues poprowadził Jan Rado, w rezultacie udało się zebrać aż 1800 zł.
Atmosfera dobrego humoru towarzyszyła wszystkim do samego końca, oprócz licznej ekipy kucharskiej, zmagania konkursowe przyszli oglądać turyści i mieszkańcy Trójmiasta, dla których również przygotowano moc atrakcji, w sumie odwiedziło nas 5000 osób.
Wieczorem przy zachodzie słońca w Akwarium Morskim odbyła się uroczysta Gala Diner, na której podziękowano wszystkim za pomoc w przygotowaniu tego wspaniałego wydarzenia, obdarowano prezentami sponsorów i organizatorów oraz wręczono nagrody za poszczególne kategorie.
W tym roku połów dorsza nie był zbyt udany, pogoda niestety nie dopisała naszym rybakom, najwięcej ryb złowił Adam Michalski, który w nagrodę otrzymał wielki puchar.
Rodzinna i serdeczna atmosfera bardzo spodobała się naszym zacnym sędziom z Niemiec, Otto Meurer i Hans Peter Hansen w dowód sympatii wręczyli Krzysztofowi Szulborskiemu i Andrzejowi Ławniczakowi prawdziwy cowboyski pas.
(Przypomnijmy, iż Otto Meurer i Hans Peter Hansen są Jurorami Olimpiady IKA najbardziej prestiżowej imprezy w świecie kulinarnym).
Punktem kulminacyjnym było ogłoszenie wyników konkursu VII edycji Dorszowych Żniw oraz wręczenie atrakcyjnej nagrody – skutera ufundowanego przez firmę Wilbo, którą osobiście wręczył Marcin Komsta dyrektor handlowy firmy.
W konkursie kulinarny VII edycji "Dorszowych Żniw" zwycięzcami zostali:
- I Miejsce: Maciej Świderski i Tomasz Hartman z Restauracji Wieża Ciśnień z Wrocławia. Laureaci z rąk Pani Donaty Paszkiewicz odebrali nominację to Kulinarnego Pucharu Polski
- Miejsce II: Krzysztof Paprocki i Mateusz Torgowski z Restauracji Oliwka - Hotel Słoneczny Młyn z Bydgoszczy
- Miejsce III: Mateusz Birek i Norbert Rutkowski z Hotelu Lord z Warszawy
Po oficjalnej części można było przejść do syto zastawionego stołu i delektować się smakołykami. Z boku sali dobiegała muzyka, która gwarantowała dobrą zabawę do białego rana.
A każdy kto marzy o własnym szczęściu mógł go sobie zapewnić - puszczając światełko do nieba.
Największą atrakcją Gali był oczywiście tort, tym razem zupełnie wyjątkowy, bo nie ze słodkich kremów i czekolady, ale z golonki i chleba. Osobiście pokroił go Wiesław Szymczak.
Organizatorami Mistrzostw było: Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, WILBO i Euro Toques.
Patronat Honorowy nad imprezą objął: Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Strug
Patronat Medialny: TVP3, Radio Gdańsk, Gazeta Wyborcza, Poradnik Restauratora, Papaja.pl, Kucharze.pl , Newsgastro.pl , Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.