Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
XII Edycja Małopolskiego konkursu Szkół Gastronomicznych „Specjalności regionalne”


Już po raz dwunasty gościliśmy w murach Zespołu Szkół Gastronomicznych nr.1 w Nowej Hucie na Małopolskim konkursie szkół gastronomicznych, który odbył się 5 marca 2011 roku. W szranki konkursowe w tej edycji stanęło 35 szkół z całej Polski oraz 3 ekipy m.in. z Norymbergii, Słowacji i Francji. Tematem konkursu była przystawka zimna - ,,Specjalności regionalne”.
Do jury technicznego i smakowego zostali zaproszeni znani małopolscy szefowie kuchni i kucharze, którzy bacznie przyglądali się pracy uczestników udzielając fachowych porad.

Jury po długich obradach zadecydowało o podziale miejsc i tak:
  • I miejsce zajęło danie Alberta Kempys z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko-Biała za:
             - mus z białej czekolady z galaretką z grzanego wina w towarzystwie sosu wiśniowego
             - terrina z bażanta z kozim serem i orzechami włoskimi, owijana boczkiem, na podstawie z puree z soczewicy  w asyście dressingu pieprzowego
  • II miejsce zajęło danie Marcina Gryń z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych z Żywca za:
    - Polędwiczka wieprzowa nadziewana borowikami na Carpaccio z oscypka i sosem z rukoli
    - Gruszka gotowana w białym winie z chipsami z oscypka na musie z   maliny
  • III miejsce zajęło danie Katarzyny Gałuszka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju za:
    - Przysmak gajowego w koszulkach z włoskiej kapusty wyłożony na marchewkowym runie podany z fantazyjnymi kulkami i zakropione jesiennym sosem
    - Hrabianka Amelia
Nasi Goście z zagranicy również konkurowali o Honorowe trzy miejsca w kategorii zagranicznej. Jury zdecydowało że:
  • I miejsce zdobyła ekipa z Norymbergii
  • II miejsce zajęła ekipa ze Słowacji
  • III miejsce przypadło ekipie z Francji

Jak co roku Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników objęło patronatem merytorycznym ten, że konkurs i ufundowało puchary dla zwycięzców.

Konkurs ten nie odbył by się oczywiście bez firm, które wspierają działania Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników i wspomogły również produktowo tą imprezę.

Zarząd Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników chciał bardzo podziękować braci kucharskiej z Małopolski za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas.

I na sam koniec nazwiska kucharzy, którzy pracowali w komisjach technicznych i degustacyjnych ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników:

Andrzej Kudłacz,Galica Marek, Dorociuk Rafał, Henzel Michał, Arkadiusz Ślusarenko, Grzegorz Graboś, Grzegorz Żaglicki, Andrzej Pałka, Bartosz Kwiatkowski, Karol Dworzański, Paweł Parda, Marcin Bednarz, Sławomir Jachimczak, Tomasz Deczyński, Artur Salamon, Robert Kopacz, Artur Kochański, Dariusz Burda, Tomasz Waradzyn, Tomasz Jeziorek, Mateusz Skotniczy, Marcin Czopek, Michał Lemler, Adam Tyrała, Artur Kiciński, Piotr Krawczyk, Wojciech Wołosowski oraz Marcin Polus

Pozdrawiam
Stowarzyszenie Małopolskich kucharzy i Cukierników
Prezes
Marcin Polus

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Moje odczucia"
(06.05.2011 - 11:58)  (zadowolona)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000