Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Gastronomia Polska rozmawia z Rządem RP


 
 
 
 
 
Dnia 16 października 2020 roku zawiązał się Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej. Celem Sztabu Kryzysowego  jest wypracowanie z Rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego i ochrony seniorów 65+.
 


Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP:
 

1. Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.

Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.

Cel merytoryczny I: Przeciwdziałanie kryzysowi całej branży gastronomicznej ze względu na wywołanie paniki społecznej, zakaz wychodzenia z domu, ograniczania swobody działalności gospodarczej w pierwszej fazie od 13 marca 2020 r. i w obecnej fazie ograniczania czasowego działania lokali do 21:00 (70% lokali gastronomicznych osiąga 80% przychodów w godzinach 19:00 – 24:00).
 
Lider: Jacek Czauderna
 
Cel merytoryczny II: Sztab przygotowuje Program Bezpieczna Restauracja - pragmatyczne  standardy ograniczeń i funkcjonowania operacyjnego lokali.
 
Lider: Jarek Walczyk

2. Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.

Cel merytoryczny: Skuteczna ochrona branży gastronomicznej przed drastycznie pogłębiającym się kryzysem ekonomicznym i utratą płynności finansowej. Pomoc w przetrwaniu branży i odbudowy strat finansowych po pierwszym i obecnym lockdown. Opracowanie wyliczeń korzyści płynących dla Skarbu Państwa na skutek liniowego podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne jako stymulatora rozwoju branży.
 
Lider: Jacek Czauderna we współpracy ze Związkiem Pracodawców i Przedsiębiorców.

3. Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki.

Wzorem Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:

 a)  stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości
 b)   gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii
 c)   gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach
 d)   umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR
 e)   preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii.

Cel merytoryczny: Opracowanie zapisów do takiej Ustawy

Lider: Sławomir Grzyb
 


Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej
tworzą przedstawiciele organizacji i dostawców gastronomicznych w Polsce:

1.    Agnieszka Huszczyńska – Prezes Zarządu Evential Sp. z o.o.
2.    Sławomira Gudaszewska – General Manager Gastro Magic Piotr Wieczorek
3.    Wioletta Bielecka – Trade Marketing & Digital Manager Bonduelle Polska S.A.
4.    Jarosław Uściński – Prezes Zarządu OSSKiC
5.    Jarosław Walczyk – Prezes Zarządu Fundacji KSK
6.    Marcin Soból – Prezes Zarządu Euro-Toques Polska
7.    Jacek Czauderna – Prezes Zarządu IGGP
8.    Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
9.    Jan Polcyn – Prezes Zarządu Dora Metal Sp. z o.o.
10.  Maciej Wroński – Członek Zarządu Rational Sp. z o.o.
11.  Wojciech Chojnicki – Prezes Zarządu Winterhalter Gastronom Polska Sp. z o.o.
12.  Marek Uszyński – Dyrektor Operacyjny Stalgast  Sp. z o.o.
13.  Piotr Konieczny – Członek Zarządu NKF Investment Group
14.  Krzysztof Heller – Prezes Zarządu Doha Sp. z o.o.
15.  Krzysztof Szulborski – Prezes Zarządu SKP
16.  Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu PSGiB
17.  Łukasz Konik – Prezes Zarządu PIK
18.  Jacek Jakubczak – Prezes Zarządu SLK
19.  Marcin Socha – Wiceprezes SMKiC
20.  Michał Markowicz – Wiceprezes Fundacji ŚSKiK
….

Sztab ma charakter tymczasowy i jest otwarty na udział kolejnych podmiotów.

Sztab obraduje w każdy piątek w Centrum Olimpijskim w Warszawie od 9.30, a w razie potrzeby codziennie on line.

Zaproponowano aby stworzyć Budżet, który pozwoli Sztabowi  zaangażować podmioty zewnętrzne ( np. Kancelarie prawne, podatkowe, Ekspertów) do opracowania merytorycznych analiz, raportów i propozycji Ustaw.

UWAGA: Podejmujemy rozmowy z Rządem RP…

W dniu 19.10.2020 r. trzech Członków Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej:
1.    Jacek Czauderna – Prezes Zarządu IGGP
2.    Jarosław Uściński – Prezes Zarządu OSSKiC
3.    Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP
uczestniczyło w wideokonferencji z Jadwigą Emilewicz – b. Wicepremier, Minister Rozwoju.
 
Do środy 21.10.2020 mamy przedstawić Nasze Postulaty z konkretnymi wyliczeniami i propozycjami kierowanymi do Premiera RP za pośrednictwem Ministerstwa Rozwoju.
 
Ogólnopolska  demonstracja  całej  branży w Warszawie to krok ostateczny…, którego na razie nikt nie rozważa.

Prosimy wszystkich zainteresowanych o merytoryczne rozszerzenie przedstawionych 3 głównych Postulatów (nie rozszerzamy ilości). Wszelkie inicjatywy i pomysły mile widziane… na adres: media@iggp.pl

Koordynator Sztabu: Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny IGGP

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000