Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
11.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jak dbać o czystość w zakładzie gastronomicznym?


Zakład gastronomiczny, w którym jest produkowane lub przygotowywane jedzenie, musi spełniać warunki należytej higieny produkcji oraz obrotu artykułami spożywczymi. Wymagania te są zapisane w odpowiednim akcie prawnym.

Uwarunkowania prawne dla zakładów gastronomicznych

Podstawą dla określenia zasad utrzymywania higieny w zakładach gastronomicznych jest obecnie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 kwietnia 2004 roku, w sprawie przeprowadzania urzędowej kontroli żywności. Między innymi, zakład gastronomiczny musi zadbać o:

  • należytą czystość i odpowiedni stan techniczny urządzeń i sprzętów wykorzystywanych przy produkcji żywności,

  • zaopatrzenie w bieżącą, zdatną do picia wodę oraz w kanalizację, dostosowaną do potrzeb wynikających z wielkości i specyfiki funkcjonowania danego zakładu,

  • kontrolę każdej pojedynczej dostawy żywności, w celu sprawdzenia, czy spełnia ona powszechnie przyjęte standardy,

  • przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach,

  • przestrzeganie przez wszystkie osoby zatrudnione w zakładzie gastronomicznym, zasad higieny osobistej, ze szczególnym uwzględnieniem higieny rąk.
 
Preparaty do czyszczenia wykorzystywane w zakładach gastronomicznych

W zakładach gastronomicznych do czyszczenia pojemników, posiadających stały kontakt z żywnością, należy wykorzystywać odpowiednie detergenty. Do tego celu konieczne jest użycie środków dezynfekujących, dedykowanych do zastosowania w przemyśle przetwórstwa żywności. Takie środki znajdziemy między innymi w asortymencie serwisu www.higienaserwis.pl. Firma ta oferuje profesjonalne preparaty czyszczące, przeznaczone stricte do obszarów kuchennych, wśród których wymienia się:


  • środki do dezynfekcji kuchni,

  • płyny do mycia naczyń,

  • detergenty do płukania naczyń w zmywarkach,

  • środki do usuwania kamienia itp.
Przedsiębiorca, obok wymienionych środków dezynfekujących i czyszczących w swoim zakładzie gastronomicznym, powinien zapewnić ekipom sprzątającym profesjonalny sprzęt, który usprawni ich pracę. Do sprzątania zakładu produkcji żywności niezbędne będą mopy, wiadra, stelaże, ściągaczki czy wózki. Pracownicy muszą mieć do swojej dyspozycji także rękawice, ścierki i zmywaki.

 
Higiena pracowników

W zakładach gastronomicznych pracownicy restrykcyjnie powinni dbać o higienę osobistą. Poleca się w tym celu zastosowanie w toaletach dozowników do mydła w płynie i piance oraz dozowników do ręczników papierowych, bezdotykowych. Takie dozowniki są łatwe w uzupełnianiu, a nowoczesny system bezdotykowego ich uruchamiania powoduje, że użytkownik nie ma styczności z niczym innym, poza swoim ręcznikiem. Na potrzeby zakładów gastronomicznych wykorzystywane powinny być niebieskie ręczniki papierowe, odpowiednio chłonne i zalecane w zastosowaniu kuchennym.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"polecam!"
(24.01.2014 - 14:02)  (Karolina Kowalewska)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000