Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
11.12.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Twoja kariera
Ustroń i Mikorzyn po barmańsku

Pierwszy etap szkoleń barmanów z elitarnej Akademii, w ramach II edycji Programu JWMBA (Johnnie Walker Master of Bar Administration) mamy już za sobą. W spotkaniach wzięło udział 150 najlepszych barmanów z całej Polski. Każdy z nich doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważne jest poszerzanie wiedzy i podnoszenie własnych kwalifikacji, a także pasja i oddanie w wykonywanym zawodzie. W tym, co robią najważniejsze jest zaangażowanie.

Szkolenia prowadzili:

  • Michał Błaszczyk (Diageo Polska)
  • Piotr Dziadkowiec (SPB)
  • Grzegorz Zięba
  • Marcin Zalewski
  • Łukasz Matusiak
  • Mariusz Wysokiński
  • Grzegorz Silczak (Entertainment Group).

Zajęcia rozpoczęły wykłady z zakresu towaroznawstwa, podczas których słuchaczom zaprezentowano produkty alkoholowe: wódki, wódki smakowe, napoje RTD oraz gin. Oczywiście, nie obyło się także bez profesjonalnej degustacji. Doskonale przygotowany trening pozwolił barmanom na uświadomienie sobie, jaką rolę pełnią, a jaką powinni pełnić pracując za barem. Uczestnicy dowiedzieli się, jak wiele aspektów psychologicznych i osobowych decyduje o ich sukcesie zawodowym, który opiera się przecież na współpracy z innymi ludźmi – gośćmi. A jak wiadomo gościa trzeba umieć zaskoczyć, by móc wzbudzić jego podziw. W tym bez wątpienia powinno pomóc zdobycie praktycznych umiejętności, do których z pewnością należy sztuka Working Flair - jej główną dewizą jest profesjonalna obsługa gości, podnoszenie obrotów i rozgłos lokalu, w którym funkcjonuje.


II edycja Programu rozpoczęła się od dwudniowych szkoleń przeznaczonych dla poszczególnych regionów.

Pierwsze z nich odbyło się w Ustroniu, gdzie spotkali się barmani z Krakowa, Katowic, Wrocławia i okolic. Barmani uczestniczyli w góralskim biesiadowaniu z pieczonym prosięciem, góralską muzyką i tańcami do białego rana.

Druga ekipa barmanów z Pomorza, Poznania i Warszawy spotkała się w Mikorzynie. Tym razem barmani mieli okazję przenieść się w świat PRL-u. Nastrój epoki udzielił się wszystkim. Nie obyło się bez octu, musztardy, konserw, sałatki jarzynowej, salcesonu, komunistycznych haseł i ... papieru toaletowego. Nie zabrakło także Pewex’owskich rarytasów takich jak Smirnoff, Johnnie Walker czy Gordons. Były cytaty z „Misia” i „Rejsu”, pieśni radzieckie oraz polskie przeboje Zbyszka Wodeckiego czy Maryli Rodowicz.

Barmani po raz kolejny udowodnili, że praca w tym zawodzie to nie tylko nauka, ale także umiejętność dobrej zabawy i poczucie humoru. Już wkrótce czekają na nich kolejne etapy szkoleń Programu JWMBA

Mariusz Świeszkowski

.
 


"???"
(09.12.2006 - 13:29)  (DOROTA)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000