Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving zdobywa coraz większą liczbę zwolenników, również w Polsce. Duże zainteresowanie tajlandzką sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach związane jest nie tylko z jej artyzmem, ale też z konkretnymi korzyściami, jakie może przynieść carving na przykład w restauracji.

foto Tom

Mirosław Bobrowski, który jest szefem kuchni na promie Polonia Unity Line, dostrzega w carvingu wiele możliwości przyciągnięcia gości do restauracji.

Dekoracje z owoców i warzyw przygotowane w ten sposób stanowią wspaniałą ozdobę bufetu lub bankietu. Za pomocą takich rzeźb w bardzo prosty sposób możemy nadać imprezie niepowtarzalny charakter - podkreślić tematyczność, na przykład bufet tajlandzki, bufet hawajski, ślub czy urodziny. Nie ma co ukrywać, iż carving jest też świetną formą reklamy, więc umieszczenie logo firmy bądź marki na kunsztownie wyrzeźbionych owocach jest szeroko wykorzystywane w świecie przy okazji różnych wystaw, pokazów, otwierania nowych obiektów, ich promowania czy bankietów okolicznościowych.

Odpowiednie wyeksponowanie i udekorowanie potraw zachwyca najpierw oko a potem podniebienie konsumentów.

Nie zawsze trzeba korzystać z drogich lub trudno dostępnych surowców. Na początku można zacząć od rodzimych warzyw i owoców stopniowo przechodząc do bardziej egzotycznych. Świetnym materiałem treningowym są polskie "piękności", takie jak jabłka, dynie czy buraki.

Czas przygotowania rzeźby zależy od wielkości surowca, stopnia skomplikowania wzoru i oczywiście wprawy rzeźbiarza. -Niektóre prace można przygotowywać przez 20 minut, nad innymi natomiast spędzimy nawet kilka godzin - twierdzi Executive Chef promu Polonia. Z pewnością liczy się tu systematyka pracy - trening czyni mistrza. Motywacją do dalszej pracy jest fakt, że nasi klienci bardzo zadowoleni do nas wracają.

Zapytany o inspiracje Mirosław Bobrowski szczególnie podkreśla znaczenie osobistej wymiany doświadczeń. -Milowym krokiem w moim rozwoju był wyjazd do Luksemburga na The Culinary World Cup 2006. Impreza ta zgromadziła wielu mistrzów carvingu i osobisty kontakt, obejrzenie ich prac oraz wymiana doświadczeń, okazały się bardzo kształcące. Poza tym inspiracji szukam podpatrując przyrodę, różne dziedziny sztuki i "myszkując" w internecie.

Sztuka carvingu może być ograniczona jedynie wyobraźnią rzeźbiarza. Wszystko to, co wykreuje w swojej głowie, może zaistnieć w rzeźbach, o ile oczywiście nie zabraknie mu umiejętności technicznych i warsztatowych.

Zdjęcia rzeźb Mirosława Bobrowskiego przedstawiają głównie prace wykonane "w stylu europejskim". Druga część artykułu, która już wkrótce ukaże się na stronach portalu Gastrona.pl poświęcona będzie tajlandzkiej odmianie carvingu.

Zachęcam do wymiany doświadczeń. Mirosław Bobrowski


Mirosław Bobrowski jest szefem kuchni promu Polonia Unity Line, carvingiem zajmuje się profesjonalnie od lipca 2006 roku. Pierwsze doświadczenia zdobywał jednak już wcześniej - pracując w Holandii. Jego rzeźby zostały dostrzeżone i docenione przez Ambasadora Tajlandii w Polsce, który początkowo nie mógł uwierzyć, że ich autorem jest Polak.

Zobaczcie Państwo:

Carving - owocowe i warzywne piękności na naszych stołach

Carving - tajlandzkie fascynacje


Carving - nowe doświadczenia

Carving Cup Slovakia - trzy złota Mirka Bobrowskiego

Opracowała Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Pozdrowienia od Mirka Bobrowskiego "
(28.02.2007 - 12:32)  (Mirosław Bobrowski)
"Wyrazy podziwu"
(28.02.2007 - 13:16)  (Darek Malczyk z Krakowa)
"od Mirka"
(02.03.2007 - 19:53)  (MIrek Bobrowski)
"Pozdrowienia dla Mirka"
(28.02.2007 - 20:05)  (Krzysztof Wierzba)
"Gratulacje i wyrazy uznania "
(28.02.2007 - 23:37)  ( Marek Rybacki Akademia Carvin...)
"Wyrazy uznania"
(03.03.2007 - 21:39)  (Maciej W)
"Pozdrowienia i wyrazy uznania "
(29.04.2007 - 20:25)  (Tomasz Nenko z Krakowa )
"no jestem pelen podziwu :O))))))"
(21.06.2007 - 00:07)  (Benek Bembenek)
"pytanie"
(22.02.2009 - 21:20)  (wiola b.)
"W odpowiedzi"
(10.03.2009 - 21:12)  (culinaryart.pl-M.Bobrowski)
"pytanie"
(02.03.2007 - 16:21)  (anna)
"narzędzia do wycinania"
(02.03.2007 - 19:41)  (Mirek Bobrowski)
"Co do noży"
(02.03.2007 - 21:41)  (Darek)
"profesjonalne "
(14.03.2007 - 09:01)  (remek)
"ostra konkurencja;P"
(22.05.2007 - 23:27)  (alan)
"pytanie"
(22.06.2007 - 15:04)  (Krystian Galas)
"noż do carvingu"
(15.04.2009 - 21:29)  (ola)
"Rada dla początkujących"
(09.11.2009 - 08:45)  (Andrzej )
"Od razu Krakowa nie zbudowano"
(26.06.2007 - 00:12)  (Mirek Bobrowski)
"prosze o kontakt "
(05.06.2007 - 22:33)  (alan)
"Mirek Bobrowski"
(06.06.2007 - 00:26)  (Mirek B)
"carving"
(01.07.2007 - 22:40)  (Urszula Michnowska)
"carving"
(11.11.2007 - 12:27)  (Janina Mikołajewicz)
"Kursy Carvingu"
(11.11.2007 - 22:37)  (Mirek Bobrowski)
"panie mirku"
(14.01.2008 - 14:19)  (franciszek wilkowski )
"Kontakt"
(23.02.2008 - 21:00)  (Mirek Bobrowski)
"pytanie"
(02.03.2008 - 12:20)  (sylwia)
"Zaproszenie"
(02.03.2008 - 20:39)  (Mirek Bobrowski)
"Są piękne"
(04.07.2007 - 07:28)  (V.D.)
"pytanie"
(04.11.2007 - 00:21)  (Sylwia)
"carving"
(11.11.2007 - 12:46)  (Janina Mikolajewicz)
"carving"
(11.11.2007 - 12:52)  (Janina Mikołajewicz)
"podstawy"
(08.07.2007 - 18:46)  (michu )
"JACEK B."
(24.07.2007 - 14:20)  (JACEK BABULA)
"Cierpliwość"
(11.08.2007 - 22:44)  (Mirek Bobrowski)
"uuu"
(19.10.2007 - 14:31)  (Pawel)
"Czy może mi ktoś pomóc?"
(13.11.2007 - 16:58)  (Barbara)
"Róże z truskawki"
(14.11.2007 - 01:49)  (Mirek Bobrowski)
"SUPER"
(18.11.2007 - 14:39)  (Radek Grzejszczak )
"Adres"
(18.11.2007 - 18:09)  (Mirek Bobrowski)
"pomocy!!!"
(17.01.2008 - 15:49)  (Paulina)
"kupno nozy do carvingu"
(20.02.2008 - 12:36)  (Arkadiusz Kręt)
"Kursy carvingu w mediach"
(07.04.2008 - 16:58)  (Arkadiusz Kret)
"Pozdrowienia"
(29.01.2009 - 11:00)  (Jan)
"pełna podziwu i checi do nauki"
(28.02.2009 - 14:13)  (oliwiaulążka)
"Pytanie"
(25.03.2009 - 00:48)  (Ulka )
"czy warto kupić tak duży zestaw"
(15.04.2009 - 21:32)  (ola)
"cena"
(28.07.2009 - 20:49)  (Misia)
"dek"
(17.01.2010 - 15:36)  (emili)
"PYTANIE"
(11.09.2012 - 20:24)  (AGA)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000