Spotkanie w Baranowie Łódź, 20 stycznia 2002
Zwycięzcami II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej zostali Marek Łukasiewicz (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskiego) i Janusz Pyra (Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie).
Na zdjęciu obaj laureaci wraz z organizatorem Konkursu Giancarlo Russo.Wywiad z Giancarlo RussoWywiad z Markiem Łukasiewiczem i Januszem Pyrą
Rok 2002 to rok kuchni włoskiej, w związku z czym pierwszy tegoroczny konkurs kulinarny kucharzy Polski dotyczył tejże kuchni. Impreza odbyła się 20 stycznia 2002 r. w Łodzi pod hasłem Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej. Miejscem rywalizacji była restauracja Braci Zielińskich w łódzkim hotelu „Centrum”. Głównymi organizatorami konkursu byli panowie: Giancarlo Russo – szef kuchni restauracji „Chianti” z Warszawy oraz Luis Levano – doradca kulinarny firmy „La Exotica”.
Do zawodów stanęło 12 drużyn 2 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch dań włoskich na podstawie makaronów, zup i dań głównych.
Oto lista startujących drużyn i potraw, które zaprezentowano:- Marcin Danel i Iwona Glińska (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
- Adam Przybysz i Andrzej Orszanowski (restauracja Chianti w Warszawie)
- Piotr Rusiecki i Grzegorz Cielecki (hotel Gem i hotel Bielany we Wrocławiu)
- Krzysztof Jaśko i Marek Bik (restauracja Wierzynek w Krakowie)
- Rafał Targosz i Damian Kalisz (restauracja Copernicus w Krakowie)
- Katarzyna Kuryłek i Marcin Szczepański (hotel Sheraton w Warszawie)
- Dariusz Zaborowski i Michał Kotecki (Stena Line)
- Zbigniew Koźlik i Paweł Kulon (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
- Grzegorz Rychłowski i Jerzy Dworzyński(restauracja Królewska w Topoli k. Łęczycy)
- Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie, Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie)
- Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski (restauracja Auberge du Kaprański w Łodzi)
- Przemysław Wieloch i Paweł Bińkowski (hotel Odyseja w Rzgowie k. Łodzi)
Każdą z ekip oceniało 2-osobowe jury techniczne – Jerzy Pasikowski i Waldemar Hołówka, oraz 7-osobowe jury degustacyjne w składzie: Marek Widomski (przewodniczący), Kurt Scheller, Massimo Poloni (Barilla), Michele Faila (Tricaffe), Michalina Pawelec (Mangia Pizza Makaroni), Renata Błażejczyk (Renic) i Antonio L’Amico (Renic). Oceniano m.in. kreatywnośc, estetykę i smak potraw, za które drużynom przyznawano punkty.
Laureatami tegorocznego Konkursu zostali:- I miejsce - Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra, 221 pkt.
Prezentowane dania: Spaghetti alla trapanase, Cimaripiena. - II miejsce – Adam Przybysz i Maciej Orszanowski, 199 pkt.
Prezentowane dania: Farfale con sogliola e cykoria, Filetto al gorgonzola. - III miejsce – Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski, 164 pkt.
Prezentowane dania: Makaron penne faszerowany szpinakiem i serem riccota, Polędwiczki cielęce faszerowane z polentą z serem gorgonzola.
Zwycięzcy 3 pierwszych miejsc dostali złote, srebrne i brązowe medale i wiele nagród od sponsorów. Szczególną nagrodą za zajęcie I-go miejsca okazał się wyjazd do Włoch na szkolenie w zakładzie produkcyjnym „Barilla”.
Adam Przybysz i Maciej Orszanowski (II miejsce) otrzymują nagrody z rąk Giancarlo Russo
Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski (III miejsce) oraz Massimo Poloni z firmy Barilla
Dodatkową Nagrodę Publiczności przyznano drużynie Stena Line – panom Dariuszowi Zaborskiemu i Michałowi Koteckiemu.
W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy wszystkim
uczestnikom i zwycięzcom Konkursu!!
Nad przebiegiem Konkursu czuwał także Jacek Kempa, który jako przewodniczący Polskiej Rady Kulinarnej stwierdził, że prawie z pewnością laureaci I-go miejsca zostaną zakwalifikowani do Pucharu Polski. Widać, że organizacja i sposób punktacji zawodników powoli będzie stawał się bardziej przejrzysty i ujednolicony.
Jak zawsze imprezy tego typu służą nie tylko promocji młodych talentów wśród kucharzy, ale także promocji znanych firm produkujących na rzecz gastronomii. Warto by było dopracować ten właśnie punkt imprez kulinarnych.
Organizatorzy i sponsorzy Konkursu:
Włoski Konsulat w Polsce, Komitet Organizacyjny Włoskich Kucharzy, Restauracje „Bracia Zielińscy” hotel Centrum, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników, Barilla, Stock 84, TUI Polska, Renic Mozzarella, Teknoblok, Primulator, Heinz – Pudliszki, Dr. Weigert, Zanussi.
Galeria zdjęć - drużyny starujące w Konkursie i potrawy
|