Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
02.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
II Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

Spotkanie w Baranowie

Łódź, 20 stycznia 2002


Zwycięzcami II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej zostali Marek Łukasiewicz (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskiego) i Janusz Pyra (Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie).
Na zdjęciu obaj laureaci wraz z organizatorem Konkursu Giancarlo Russo.

Wywiad z Giancarlo Russo
Wywiad z Markiem Łukasiewiczem i Januszem Pyrą


Rok 2002 to rok kuchni włoskiej, w związku z czym pierwszy tegoroczny konkurs kulinarny kucharzy Polski dotyczył tejże kuchni. Impreza odbyła się 20 stycznia 2002 r. w Łodzi pod hasłem Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej. Miejscem rywalizacji była restauracja Braci Zielińskich w łódzkim hotelu „Centrum”. Głównymi organizatorami konkursu byli panowie: Giancarlo Russo – szef kuchni restauracji „Chianti” z Warszawy oraz Luis Levano – doradca kulinarny firmy „La Exotica”.

Do zawodów stanęło 12 drużyn 2 kucharzy z całej Polski. Ich zadaniem było przygotowanie dwóch dań włoskich na podstawie makaronów, zup i dań głównych.

Oto lista startujących drużyn i potraw, które zaprezentowano:
  1. Marcin Danel i Iwona Glińska (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
  2. Adam Przybysz i Andrzej Orszanowski (restauracja Chianti w Warszawie)
  3. Piotr Rusiecki i Grzegorz Cielecki (hotel Gem i hotel Bielany we Wrocławiu)
  4. Krzysztof Jaśko i Marek Bik (restauracja Wierzynek w Krakowie)
  5. Rafał Targosz i Damian Kalisz (restauracja Copernicus w Krakowie)
  6. Katarzyna Kuryłek i Marcin Szczepański (hotel Sheraton w Warszawie)
  7. Dariusz Zaborowski i Michał Kotecki (Stena Line)
  8. Zbigniew Koźlik i Paweł Kulon (Hotel Park we Wrocławiu, Best Eastern Plaza Hotels w Warszawie)
  9. Grzegorz Rychłowski i Jerzy Dworzyński(restauracja Królewska w Topoli k. Łęczycy)
  10. Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie, Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie)
  11. Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski (restauracja Auberge du Kaprański w Łodzi)
  12. Przemysław Wieloch i Paweł Bińkowski (hotel Odyseja w Rzgowie k. Łodzi)

Każdą z ekip oceniało 2-osobowe jury techniczneJerzy Pasikowski i Waldemar Hołówka, oraz 7-osobowe jury degustacyjne w składzie: Marek Widomski (przewodniczący), Kurt Scheller, Massimo Poloni (Barilla), Michele Faila (Tricaffe), Michalina Pawelec (Mangia Pizza Makaroni), Renata Błażejczyk (Renic) i Antonio L’Amico (Renic). Oceniano m.in. kreatywnośc, estetykę i smak potraw, za które drużynom przyznawano punkty.

Laureatami tegorocznego Konkursu zostali:
  • I miejsce - Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra, 221 pkt.
    Prezentowane dania: Spaghetti alla trapanase, Cimaripiena.
  • II miejsce – Adam Przybysz i Maciej Orszanowski, 199 pkt.
    Prezentowane dania: Farfale con sogliola e cykoria, Filetto al gorgonzola.
  • III miejsceWojciech Kaprański i Michał Maliszewski, 164 pkt.
    Prezentowane dania: Makaron penne faszerowany szpinakiem i serem riccota, Polędwiczki cielęce faszerowane z polentą z serem gorgonzola.

Zwycięzcy 3 pierwszych miejsc dostali złote, srebrne i brązowe medale i wiele nagród od sponsorów. Szczególną nagrodą za zajęcie I-go miejsca okazał się wyjazd do Włoch na szkolenie w zakładzie produkcyjnym „Barilla”.


Adam Przybysz i Maciej Orszanowski (II miejsce) otrzymują nagrody z rąk Giancarlo Russo


Wojciech Kaprański i Michał Maliszewski (III miejsce) oraz Massimo Poloni z firmy Barilla

Dodatkową Nagrodę Publiczności przyznano drużynie Stena Line – panom Dariuszowi Zaborskiemu i Michałowi Koteckiemu.

W imieniu portalu GASTRONA.PL gratulujemy wszystkim
uczestnikom i zwycięzcom Konkursu!!


Nad przebiegiem Konkursu czuwał także Jacek Kempa, który jako przewodniczący Polskiej Rady Kulinarnej stwierdził, że prawie z pewnością laureaci I-go miejsca zostaną zakwalifikowani do Pucharu Polski. Widać, że organizacja i sposób punktacji zawodników powoli będzie stawał się bardziej przejrzysty i ujednolicony.

Jak zawsze imprezy tego typu służą nie tylko promocji młodych talentów wśród kucharzy, ale także promocji znanych firm produkujących na rzecz gastronomii. Warto by było dopracować ten właśnie punkt imprez kulinarnych.

Organizatorzy i sponsorzy Konkursu:
Włoski Konsulat w Polsce, Komitet Organizacyjny Włoskich Kucharzy, Restauracje „Bracia Zielińscy” hotel Centrum, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników, Barilla, Stock 84, TUI Polska, Renic Mozzarella, Teknoblok, Primulator, Heinz – Pudliszki, Dr. Weigert, Zanussi.


Galeria zdjęć - drużyny starujące w Konkursie i potrawy


 


"GRATULACJE!!!"
(21.01.2002 - 21:35)  (Zespół Pałacowo-Parkowy w Bara...)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000