PIERWSZA W POLSCE AKADEMIA CARVINGU
Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy. Ich długoletnie doświadczenie i finezyjne umiejętności są niedoścignione dla innych amatorów tej dziedziny kulinarnej.
Piękno i delikatność tajlandzkiej sztuki i kultury jest sławne na całym świecie. To naród najbardziej doświadczony w zachwycaniu turystów. Jedną z rzeczy, jakie przyciągają do Tajlandii rzesze zwiedzających jest sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach - integralna cześć prezentacji smakowitego tajskiego jedzenia.
Tajlandzka kuchnia pozwala na łączenie kontrastujących ze sobą smaków, pikantnego i łagodnego, słodkiego i ostrego. Dużą wagę przywiązuje się w niej również do estetycznych walorów potrawy. Tajlandczycy wierzą, że jedzenie powinno cieszyć oko tak samo jak talerz, na którym jest podane.
Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Utalentowana tajlandzka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, czasami pociętymi w mniejsze kawałki i położonymi finezyjnie na talerzu. Warzywa zaś są najpierw delikatnie rzeźbione, potem gotowane i w końcu atrakcyjnie ułożone na naczyniach. Goście są zachwyceni uhonorowaniem ich wizyty tak wspaniałym powitaniem.
Używanie narzędzi do carvingu nie wymaga rozległej wiedzy. Tak naprawdę potrzebny jest mały nóż do rzeźbienia, ostry i nie większy niż nóż do sera.
Tym narzędziem można już obierać, kroić i rzeźbić każdy owoc lub warzywo i zmieniać je w unikalną dekoracyjną ozdobę potrawy.
Tajlandczycy są bardzo dumni ze swojej kuchni i często nawet przydrożne knajpki inwestują czas w prezentacje swoich posiłków.
Owoce i warzywa rzeźbi się też w domach. Carving jest również włączony w narodowy szkolny program zajęć mający na celu propagowanie i ochronę tajlandzkiej sztuki.
Uczniowie uczęszczający na kursy carvingu dostają do domu trzy małe noże do carvingu. Mogą więc natychmiast wykorzystywać nowo zdobytą wiedzę na prawie wszystkim co maja w lodówce. Powstają marchewkowe muszle, bananowe łodzie, arbuzowe potwory - możliwości jest nieskończenie wiele.
Na zdjęciach rzeźbiący w owocach: Marek Rybacki, Jacek Świerk, Krzysztof Wierzba i Marcin Piotrowski oraz ich prace.
Teraz także i ty możesz stosować carving, dzięki profesjonalnym narzędziom firmy Börner. Sprawdź to!
ELWA S.C.
05-520 Konstancin Jeziorna
ul. Paderewskiego 48
tel./fax. (022) 779 40 04
tel./fax. (022) 754 16 15
e-mail: info@borner.pl
www: borner.pl
Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.