Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni ogłosiło skład Młodzieżowej Reprezentacji, która weźmie udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata Expogast 2006. Do Luksemburga pojedzie pięciu Juniorów, którzy zakwalifikowali się do pierwszego składu Reprezentacji oraz sześcioro uczniów warszawskich szkół gastronomicznych.
W Mistrzostwach Expogast 2006 wezmą udział reprezentanci krajowych stowarzyszeń szefów kuchni, członków World Association of Chefs Societies. Zmagania konkursowe odbędą się w różnych kategoriach: Juniorów, Seniorów i Drużyn Wojskowych.
Każda Reprezentacja Młodzieżowa składa się z drużynowego lidera i czterech kucharzy. Żaden z nich (wykluczając lidera grupy) nie może mieć więcej niż 24 lata w trakcie uczestnictwa w konkursie.
W skład Drużyny Młodzieżowej OSSKiC (team A) weszli: Sebastian Krauzowicz - Hotel Radisson SAS, Warszawa
Tomasz Milewski – Restauracja Trendy Bufet, Gdańsk
Magdalena Popławska - Restauracja Mono Bar, Warszawa
Przemysław Tworkowski – Restauracja Dworek Ciechociński, Reda
Monika Wiśnioch - Hotel The Westin, Warszawa
Lista zakwalifikowanych w eliminacjach w Akademii Kurta Schellera do “szerokiej kadry” (team B - gdy ktoś okaże się lepszy od zawodnika z teamu A - pojedzie na Mistrzostwa do Luksemburga): Łukasz Cichy – Restauracja Pasaż - Tarnów
Marcin Dembski - Hotel pod Orłem Orbis – Bydgoszcz
Damian Frąc - Tarnów
Wojciech Gołuński - Hotel Mercure Hevelius - Gdańsk
Daniel Grycz - Park Hotel - Szczecin
Jędrzej Jasiniak – Hotel Qubus – Złotoryja
Łukasz Konik - Gorzów Wielkopolski
Dariusz Pniak - Orange Club - Mysłowice
Bartłomiej Rogowski - Restauracja Selekcja – Warszawa
Mariusz Siwak - Park Hotel - Szczecin
Marcin Wegner - Orange Club - Mysłowice
Dodatkowo w treningach i przygotowaniach Reprezentacji pomagać będą uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie: Magdalena Duda, Angelika Trzewik oraz Maciej Wiśniewski, a także uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie: Robert Harny, Michał Kustra i Grzegorz Polak.
W trakcie konkursu Drużyny Młodzieżowe będą miały za zadnie przygotować specjalny program ekspozycyjny składający się z dwóch części:
Trenerem Reprezentacji, który czuwa przede wszystkim nad szkoleniami Juniorów oraz przygotowaniem menu jest Dariusz Zahorański. Deserami, które przyrządzi Reprezentacja podczas Kulinarnych Mistrzostw Świata zajmuje się Tomasz Deker. Treningi Drużyny Młodzieżowej odbywają się w Makro Centrum HoReCa.
Z ramienia Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za przygotowanie ogólne Reprezentacji odpowiada Mariusz Nowicki.
Jak zgodnie twierdzą członkowie Drużyny Juniorów oraz ich trenerzy – Reprezentacja jedzie do Luksemburga, by sięgnąć po samo złoto.
Pierwszymi zmaganiami konkursowymi, w jakich wzięła udział Drużyna Juniorów OSSKiC była Olimpiada Kulinarna w Erfurcie w 2004 roku. Wówczas Reprezentacja zdobyła brązowy medal w konkurencji „kuchnia gorąca”.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|