Szanowni Państwo,
Za nami kolejna edycja Arte Culinaria Italiana. Chciałbym raz jeszcze serdecznie podziękować wszystkim sponsorom, patronom medialnym i współorganizatorom konkursu, którzy pomogli mi zorganizować go na tak wysokim poziomie.
Dzięki Państwa zaangażowaniu konkurs kuchni włoskiej, z roku na rok, nabiera coraz większego rozmachu i cieszy się coraz to większym zainteresowaniem.
Pragnę podziękować szanownemu jury zrzeszonemu w Ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni, Klubie Szefów Kuchni i Stowarzyszeniu Polskich Kucharzy i Cukierników z Regionu Pomorskiego, bez których pracy, zaangażowania i kreatywnej krytyki nie byłbym w stanie przeprowadzić tego konkursu.
Szczególne podziękowania składam firmie Stalgast Sp. z o.o. za profesjonalne przygotowanie stanowisk konkursowych i wyposażenie w sprzęt gastronomiczny, z którego mogli korzystać uczestnicy konkursu.
Wyrazy wdzięczności dla Pań Dyrektor ze szkół gastronomicznych, które umożliwiły i zorganizowały dzięki uczniom, dodatkową pomoc kelnerską i kucharską podczas konkursu. Dziękuję Zespołowi Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie, Zespołowi Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Zespołowi Szkół Zawodowych nr 1 im. Grota-Roweckiego w Zambrowie.
Do wspólnego sukcesu przyczynili się także Pan Piotr Strzałkowski - szef kuchni Hotelu Marriott oraz Pan Jacek Schliske oraz Pan Mariusz Nowicki - sekretarz konkursu.
Dziękuję również Panu Goran Solter - dyrektorowi Hotelu Marriott oraz Panu Andrzejowi Bryk – szefowi kuchni Executive, za umożliwienie mi przeprowadzenia konkursu w Hotelu Marriott.
Miło mi także poinformować, iż wszyscy uczestnicy konkursu godnie reprezentowali brać kucharską (zarówno swoją kondycją fizyczną jak i strojem kucharskim), a zastrzeżenia swoje wnoszę w kwestii marnotrawstwa produktów, wcześniejszego przygotowania składników dań konkursowych oraz wydumanych deserów (które nie były formą fusion, ale w przypadku niektórych ekip formą confusion’e ).
Podsumowując, stwierdzam jednakże, iż kucharze wykazują się coraz to lepszą znajomością produktów włoskich i użyciem ich w kompozycjach dań.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam na kolejny Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej już za rok.
Giancarlo Russo
Presidente
Federazione Italiana Cuochi
Delegazione Polonia
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.