W Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008 weźmie udział drużyna seniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Zaczęły się już intensywne treningi i przygotowania.
W skład ekipy wchodzą:
|
Marcin Szukaj – pracujący w Bydgoszczy szef kuchni Cukierni „Małgorzata i Adam Sowa” oraz Restauracji „Smak”; laureat między innymi takich konkursów jak: Primerba Cup 2007, Kulinarne Mistrzostwa Polski w Gotowaniu na Ognisku, Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne |
|
Marcin Stelmaszyk – szef kuchni Restauracji „Wejście Obok” w Poznaniu; brał udział w wielu konkursach kulinarnych, m.in. Sielawie Blues, L`Art de la cuisine Martell, Profesjonalista Roku |
|
Łukasz Michoń – szef kuchni pracujący dla sieci restauracji Bierhalle; zdobył doświadczenie w konkursach podobnych do IKA 2008 jako szef ekipy juniorów OSSKiC na The Culinary World Cup Luxemburg 2006 |
|
Witold Iwański – chef de partie w warszawskim Hotelu Hilton, laureat Kulinarnego Pucharu Polski 2006 |
|
Mariusz Siwak – pierwszy kucharz Hotelu Park w Szczecinie, brał udział między innymi w konkursie o tytuł Profesjonalisty Roku 2007, znalazł się także na liście rezerwowych reprezentacji juniorów OSSKiC do Luksemburga (przeszedł pozytywnie eliminacje) |
|
Andrzej Zielaskiewicz – szef kuchni pracujący w olsztyńskiej Karczmie Jana, laureat Olimpiady Smaku 2007, brał udział w Kulinarnych Pucharze Polski 2007 |
|
Tomasz Purol – szef kuchni Villi Hoff z Trzęsacza; laureat Kulinarnego Pucharu Polski 2007, Zielonych Czapek Bonduelle 2007 i Olimpiady Smaku 2006 |
|
Sebastian Krauzowicz – szef kuchni Hotelu Crocus w Zakopanem; brał udział w wielu konkursach w Polsce, m.in. Dorszowe Żniwa 2007, Olimpiada Smaku 2006; był także w składzie reprezentacji juniorów OSSKiC w Luksemburgu |
|
Paweł Małecki – cukiernik pracujący w Bydgoszczy – Cukiernia „Adam Sowa” |
|
Trenerem reprezentacji jest Zenon Hołubowski – szef kuchni Tawerna Toscana w Pile. |
Podczas targów Eurogastro 2008 członkowie drużyny odebrali nominacje w formie dyplomu. We właściwym konkursie w Erfurcie weźmie udział czterech szefów kuchni i cukiernik (ze względu na ograniczenia regulaminowe kategorii, w której zgłoszona została ekipa - drużyn regionalnych).
19-22 października odbędzie się 22 Olimpiada Kulinarna IKA 2008. Jak zazwyczaj wydarzenie to ściągnie do Erfurtu najbardziej kreatywnych i utalentowanych kucharzy oraz cukierników, którzy będą rywalizować w dwóch dyscyplinach konkursowych – kuchni gorącej i wystawie zimnych talerzy.
Olimpiada rozegra się w dwóch kategoriach: drużynowej (narodowej seniorów, juniorów, regionalnej, wojskowej), oraz indywidualnej.
Kuchnia gorąca to nic innego jak konkurs przygotowywania trzydaniowego menu – restauracyjnego ale ambitnego – które następnie będzie serwowane w „Restauracji Narodów”. Konkurs zimnych talerzy polega na wykonaniu i zaaranżowaniu przystawek, dań głównych, kompletnego menu, deserów i ciast na stołach prezentacyjnych.
IKA 2008 to również konkurs carvingu.
Olimpiada Kulinarna odbywa się – podobnie do tej sportowej – co cztery lata.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.