Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶" organizowany jest przez Stefana Birka szefa kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu jest Hotel *** - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.
Honorowy patronat nad konkursem obj±ł Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Głównym założeniem i najważniejszym celem organizatora jest propagowanie Kuchni Polskiej oraz promowanie producentów polskiej żywno¶ci.
Szef kuchni Hotelu Lord Stefan Birek - w cyklicznych telewizyjnych pokazach kulinarnych w programie TVP 1 - „Kawa czy herbata” w ¶rody, będzie odkrywał tajniki kuchni polskiej. Dla widzów porannego programu „Kawa czy Herbata” zostanie ogłoszony Konkurs „Rodzinne potyczki kulinarne-Polskie danie z rusztu”. Spo¶ród nadesłanych przez telewidzów przepisów kulinarnych, Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶" wyłoni 3 rodzinne ekipy kucharski, które wezm± udział w finale.
Główny konkurs profesjonalnych kucharzy odbędzie się 13 czerwca 2009 roku na dziedzińcu Hotelu *** - Zamek w Pułtusku – Dom Polonii
Podczas Konkursu o statuetkę "Złotej Korony" na najlepsze danie Kuchni Polskiej zmagać się będzie 12 - 16 dwuosobowych ekip kucharskich.
W ramach imprez dodatkowych odbęd± się:
- finał konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne - Polskie danie z rusztu”
- konkurs kulinarny uczniów Szkół Gastronomicznych
- potyczki kulinarne – grillowanie aktorów i dziennikarzy
- konkurs kulinarny motocyklistów z Gold Wing Club of Poland
W¶ród wielu atrakcji towarzysz±cych zobaczymy:
- Jarmark ¦redniowieczny na rynku w Pułtusku
- przejażdżka gondolami po starorzeczu Narwi
- zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland
- próba bicia rekordu Ginessa w jednorazowym gotowaniu 7000 litrów żurku
- akcja charytatywna, z której dochód przeznaczony będzie na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
- Hanna Szymanderska będzie podpisywała swoj± najnowsz± ksi±żkę z przepisami kulinarnymi Kuchni Polskiej
- zorganizowane będzie „miasteczko sponsorów”
- pokaz barmański w stylu FreeStyle
- pokaz carvingu w warzywach i owocach
- pokaz sztucznych ogni
- galla diner i zabawa do białego rana w rytmach muzyki disco
Udział zapowiedziało wiele znanych osób ze ¶rodowiska dziennikarskiego i artystycznego.
I Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym "Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶" odbędzie się przy wsparciu TVP 1. Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym w programie „Kawa czy Herbata”. Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostan± do programu „Kawa czy Herbata”, gdzie wraz z Stefanem Birkiem będ± mogli zaprezentować swoje zwycięskie dnie.
Fotoreportaż z Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶" ukaże się w branżowej prasie i na portalach internetowych.
Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do współpracy.
Do I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶
13.06.2009r w Pułtusku
zakwalifikowali się:
W kategorii PROFESJONALI¦CI:
- Dariusz Borysiak i Sławomir Maliszewski - Windsor Palace Hotel - Jachranka
- Daniel Żur i Przemysław Kończyński - Hotel Artis - Zamo¶ć
- Przemysław WoĽny i Dominik Krzak - Hotel-Novotel Marina - Gdańsk
- Marcin Jabłoński i Patryk Młynarczyk - Dolce Vita - Bydgoszcz
- Piotr Kwiatosz i Łukasz Bartosiak - Restauracja Tamara-Cafe - Lublin
- Michał Górecki i Rafał Zankowski - Hotel Boss - Warszawa
- Paweł Durda i Maciej Pluta - Novotel Kraków Centrum - Kraków
- Damian Kupis i Sebastian Sowiński - Restauracja Secesja - Gliwice
- Marcin Przytuła i Paweł Ussorowski - Cooking House – Horizon Bistro - Warszawa
- Robert Wojnarowski i Paweł Wi¶niewski - Hotel Jan III Sobieski - Warszawa
- Daniel Gołębiewski i Paweł Wojtkowski - Restauracja Papu - Warszawa
- Marek Łukasiewicz i Tomasz Cia¶ - Zespół Zamkowo-Pałacowy – Baranów Sandomierski
Zespół rezerwowy: Andrzej Chodkiewicz i Marcin Wi¶niewski - IKO-CESJA
W kategorii UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNUCH:
- Maciej Krawczyk i Karol Pietrzak – ZSHTG - Warszawa, ul. Krasnołęcka 3
- Tomasz Michalski i Michał Gniadek - ZSG - Warszawa, ul. Poznańska 6/8
- Mateusz Wichrowski i Maciej Grabowski – ZSGH - Warszawa, ul. Majdańska 30/36
- Marcin Oleksiak i Łukasz Pu¶cizn - ZS-TG - Wyszków, ul. I Armii Wojska Polskiego 89
- Arkadiusz Wilamowski i Maciej Si±kowski - ZSP - Łódz, ul. Sienkiewicza 88
- David Tylec i Paweł Krysiak - ZS-TG - Szczecin, ul. Gen. Sowińskiego 3
- Norbert Rutkowski i Tomasz Kalbarczyk - ZSG - Warszawa, ul. Poznańska 6/8
- i - - Pułtusk ul. Konopnicka 9
Zespół rezerwowy: Marek Janiszewski i Michał Pytka – ZSG - Warszawa, ul. Poznańska 6/8
Do dnia 7 czerwca 2009 r. - wszystkie ekipy zakwalifikowane do startu w Konkursie Kulinarnym zobowi±zane s± do potwierdzenia drog± elektroniczna swojego uczestnictwa
stefan.birek@wp.pl, jamci@op.pl, s.birek@hotellord.com.pl, gotujemy.razem@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu i zast±pienie jej ekip± rezerwow±.
Harmonogram Konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dzi¶
Pi±tek, 12 czerwca 2009 r.
godz.12:00 do 17:00 - zakwaterowanie uczestników Konkursu Kulinarnego w Hotel - Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11
godz.18:00 - odprawa sędziów i ekip bior±cych udział w Konkursie - Komnata Zamkowa "Koncertowa", omówienie regulaminu, losowanie numerów startowych
godz.20:00 do 24:00 - kolacja w "Tawernie" nad brzegiem Narwii
Sobota, 13 czerwca 2009 r.
godz.06:00 do 11:00 - ¶niadanie w Sali "Karmazynowej" i w Sali "Turkusowej"
godz.07:45 - przywitanie przez organizatorów, przedstawienie składu sędziowskiego, przedstawienie startuj±cych ekip
godz.08:00 do 11:15 - konkurs kulinarny w kategorii uczniowie szkół gastronomicznych
godz.11:30 - przywitanie przez organizatorów, przedstawienie składu sędziowskiego, przedstawienie startuj±cych ekip
godz.11:45 do 16:45 - konkurs kulinarny w kategorii profesjonali¶ci
godz. 19:00 - Gala Diner, ogłoszenie wyników konkursów
Niedziela, 14 czerwca 2009 r.
godz.06:00 do 11:00 - ¶niadanie w Sali "Karmazynowej" i w Sali "Turkusowej"
do godz. 12:00 - wymeldowanie z Hotelu, wyjazd ekip i go¶ci
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawarto¶ci strony lub jej czę¶ci bez zgody wła¶ciciela portalu jest zabronione.