Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Akademia Gastrony
Relacja ze zjazdu Grupy III w Kurt Scheller Academy


W dniach 1-2 marca 2010 r., odbył się zjazd ostatniej już grupy Beneficjentów Ostatecznych Projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej” w Kurt Scheller Academy w Warszawie. Beneficjenci zebrali się w celu zademonstrowania swojej wiedzy teoretycznej i praktycznej, którą zdobyli podczas 11-dniowych staży w hotelach i restauracjach na terenie Polski.

Projekt ten, przypominamy, jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Ów zjazd swoją obecnością zaszczycili nie tylko główni bohaterowie spotkania - nasi Beneficjenci, ale również eksperci zewnętrzni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz Koordynator Merytoryczny Projektu, a w Akademii witał nas Mistrz Kurt Scheller.

FOT. Grupa III w komplecie wraz z Mistrzem Kurtem Schellerem oraz Koordynatorem Merytorycznym Projektu Krzysztofem Lendzionem. Na stole owoce prezentacji uczestników.

Dzień pierwszy otworzyły testy praktyczne, a tu: krojenie cebuli julienne, pora brunoise, ziemniaka paysanne, trybowanie kulinarne kurczaka oraz nie lada zadanie: przyrządzenie omletu francuskiego z ziołami.

Uwieńczeniem egzaminowania były testy teoretyczne oraz pytania związane z  podstawowymi zagadnieniami ze sztuki kulinarnej (np. Z czego przygotowuje się sos cumberland? Na czym polega blanszowanie?)
Fot. Praca wre podczas testów praktycznych. Fot. Czy marchewka julienne usatysfakcjonuje Mistrza?

Po wyczerpujących testach, Beneficjenci zaznali odrobiny rozkoszy kosztując, wcześniej przygotowany przez Mistrza, lunch.
Dzień drugi otworzyły prezentacje  dań, których Beneficjenci nauczyli się podczas stażu. Każdy chciał się pokazać z jak najlepszej strony, często prezentując potrawę w oryginalny sposób, poprzez wykorzystanie różnych eksponatów (np. flagę włoską, prezentację multimedialną z nastrojową muzyką).

FOT. Pół żartem, pół serio. Opowieści podczas gotowania rozluźniają atmosferę. A jak idą przygotowania omletu z ziołami?

Nauczyciele są mistrzami dla swoich uczniów, biada im zatem, jeśli będą kontynuować nieprawidłowe praktyki  w sztuce kulinarnej.
Każdy nauczyciel i nauczycielka winni stosować zasadę samokształcenia i samorealizacji, aby w przyszłości mogli reprezentować profesjonalizm na miarę mistrza.

 Fot. Piękne, kolorowe, wymyślne i oryginalne dzieła naszych mistrzów. Ciężka praca popłaciła.


Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.
Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"naiwniacy"
(04.04.2010 - 20:22)  (trochęmniejnaiwna)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000