Najlepsze dodatki do grilla? Porady, bez których nie obejdzie się żadne przyjęcie!

Nawet najlepsze dania z rusztu nie obejdą się bez odpowiednich dodatków. Jakie sałatki, dipy i pieczywo najlepiej wyglądają w towarzystwie grillowanych mięs i warzyw? Z czym podawać boczek na grilla? Poznaj najlepsze patenty. 

A high angle closeup shot of delicious stakes with side dishes and sauces – perfect for a food blog CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Sałatki – lekkie i orzeźwiające uzupełnienie dań z grilla 

Sałatki to obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Stanowią przeciwwagę dla ciężkich i tłustych mięs. Dobrze skomponowana sałatka powinna być lekka, kolorowa i zawierać sezonowe składniki. Klasyczna sałatka grecka z fetą, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulą i oliwkami to sprawdzony wybór. Warto też przygotować sałatkę z grillowanych warzyw – cukinii, bakłażana, papryki i cebuli. Taki dodatek świetnie komponuje się z mięsami i rybami z rusztu. 

Ziemniaczana i colesław – sałatkowi ulubieńcy 

Dwie sałatki, które zawsze cieszą się popularnością na grillowych przyjęciach to ziemniaczana i colesław. Pierwsza z nich przygotowywana jest z ugotowanych ziemniaków, jajek, ogórków konserwowych, cebuli i majonezu. Colesław to z kolei połączenie poszatkowanej kapusty, marchewki, cebuli i sosu na bazie majonezu. Obie są sycące, aromatyczne i pasują praktycznie do wszystkiego – od kiełbasek, przez karkówkę, po grillowanego łososia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zawsze zadowala gości.Colesław świetnie smakuje w połączeniu z wieprzowiną. Jeśli przygotujesz smaczny boczek na grilla, na pewno takie zestawienie będzie hitem przyjęcia. Tajemnica sukcesu tkwi w przepisie na mięso, który znajdziesz tutaj: https://www.winiary.pl/przepisy/spiralki-z-boczku-z-grilla.

Dipy i sosy, czyli dodatki, które nadają charakteru  

Mięsa z grilla lubią towarzystwo aromatycznych dipów i sosów. Klasyczne dodatki w postaci ketchupu i musztardy to absolutna podstawa, ale warto poeksperymentować też z mniej oczywistymi połączeniami. Sos barbecue z wędzonymi śliwkami to ciekawa propozycja dla wielbicieli słodko-pikantnych smaków. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zmiksować śliwki z cebulą, czosnkiem, koncentratem pomidorowym i ulubionymi przyprawami. Taki sos rewelacyjnie smakuje z żeberkami i stekami.

Bazyliowe pesto i sos czosnkowy  

Włoskie akcenty zawsze dobrze sprawdzają się w kuchni, również tej z grilla. Pesto z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu i oliwy to pyszny dodatek do grillowanych warzyw, ryb i owoców morza. Intensywnie zielony kolor i świeży smak pesto ożywią każde danie. Sos czosnkowy to z kolei propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste, zdecydowane smaki. Wystarczy zmiksować ząbki czosnku z jogurtem, majonezem i ulubionymi ziołami. Taki dip świetnie pasuje do szaszłyków, kiełbasek i steków.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, koniecznie wypróbuj Sos chrzanowy WINIARY, który doskonale komponuje się z mięsami podawanymi na zimno i na ciepło. Sos chrzanowy z dodatkiem tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnych przekąsek, pasztetów i jajek na twardo. Latem przyda się na spotkania przy grillu – do karkówki z rusztu na słodko czy pieczonych kiełbasek. Sos chrzanowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.

Pieczywo, które uzupełni dania z grilla  

Mięsa i warzywa z rusztu smakują najlepiej z dobrym pieczywem. Tradycyjne pieczywo to bułki i bagietki, ale coraz częściej sięga się też po inne wypieki. Focaccia z rozmarynem i oliwą z oliwek to pyszny włoski placek, który znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek i dipów. Grillowana tortilla pszenna to z kolei świetna baza do zawijania mięs i warzyw. Nie może też zabraknąć grillowanej kukurydzy – wystarczy posmarować ją masłem i posypać solą, by cieszyć się pysznym smakiem i chrupką konsystencją.

Grzanki czosnkowe i bułeczki z ziołami  

Aromatyczne grzanki czosnkowe to pyszny dodatek do sałatek i zup. Wystarczy pokroić bagietkę w kromki, posmarować masłem czosnkowym i zapiekać w piekarniku lub na grillu do momentu zarumienienia. Chrupiące i pachnące grzanki znikną ze stołu w mgnieniu oka. Domowe bułeczki z ziołami prowansalskimi to kolejna propozycja dla miłośników aromatycznego pieczywa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci gości. Świeże lub suszone zioła nadadzą bułeczkom niepowtarzalnego charakteru i sprawią, że staną się pysznym uzupełnieniem potraw, takich jak boczek na grilla.

Dodatki to sekret udanego grillowania  

Udane grillowe przyjęcie to nie tylko pyszne mięsa i warzywa z rusztu, ale też starannie dobrane dodatki.
Sałatki, dipy, sosy i pieczywo potrafią zdziałać cuda i sprawić, że nawet najprostsze dania zyskają wyjątkowy smak i charakter.
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie kolorowych sałatek, aromatycznych dipów i apetycznego pieczywa. Goście z pewnością docenią kulinarne wysiłki i chętnie sięgną po oryginalne dodatki. Grillowanie to świetna okazja do kulinarnych eksperymentów i wychodzenia poza utarte schematy. Odrobina kreatywności i zabawy formą sprawią, że każde przyjęcie na świeżym powietrzu będzie smakować wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *