15 września mija termin zgłoszeń do konkursu „Czas na rybę!”

Znamy jurorów konkursu Czas na Rybę 2023 !
Kolejna VI edycja konkursu Czas na rybę odbędzie się jak zwykle w Zamku Książęcym Niemodlin w terminie 6-7.10.2023 roku (woj. opolskie).

15 września 2023 r. mija termin zgłaszania się do konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” dla uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, a zwycięzcy mogą liczyć na atrakcyjne nagrody. Głównym produktem konkursu „Czas na rybę!” jest tradycyjnie karp. Dodatkowy obowiązkowy produkt to oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony – do wyboru). Konkursowe potrawy serwowane będą na talerzach firmy Fine Dine.

Konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych odbędzie się 6 października 2023 r. Kulinarny narybek oceniać będą doświadczeni kucharze ze Stowarzyszenia Euro – Toques Polska: Marcin Bielec, Patryk Buchta, Andrzej Jackowiak, Radosław Kłapacz, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski i Michał Wawro. Dla uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1.000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę !” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro – Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX Polska – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Konkursu dla profesjonalistów odbędzie się 7 października 2023 r. Jurorami są wybitni Szefowie Kuchni, doświadczeni sędziowie – przedstawiciele czołowych, polskich i międzynarodowych organizacji gastronomicznych: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Kurt Scheller, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Jarek Uściński i Jarek Walczyk. Zwycięzcy tej rywalizacji zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3.000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do  Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1.800 zł.

Wszystkie szczegóły, regulaminy i formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie:
https://czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia-2023

Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz Organizacja Producentów Polski Karp. Patronami merytorycznymi konkursu są Euro – Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

Patronem medialnym tego wydarzenia jest Gastrona.pl.

Kontakt z Organizatorami:
Aleksandra Czerkawska – Grupa Rybacka „Opolszczyzna” – tel. 535 380 010
Kamil Klekowski – tel. 790 247 247

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *