Dlaczego seniorzy powinni jeść wieprzowinę ?

Osoby starsze, ze względu fizjologicznych są szczególnie narażone na dolegliwości wynikające z  niedoborów substancji odżywczych. Ich dieta powinna być więc urozmaicona, ułożona ze szczególną dbałością i dostosowana do wieku, aktywności, a często również obciążających chorób i przyjmowanych leków.

Przyczyn niedoborów składników odżywczych u seniorów jest wiele. Choroby układu pokarmowego, braki w uzębieniu i choroby jamy ustnej, przyjmowanie leków zmniejszających apetyt, zaburzenia węchu i smaku, ograniczenia ekonomiczne czy brak wiedzy na temat prawidłowego żywienia – to tylko nieliczne przykłady ograniczeń z jakimi mierzą się osoby starsze.  Mięso wieprzowe to niezwykle cenne źródło wielu składników odżywczych, potrzebnych w zrównoważonej diecie seniorów.

Zawarte w wieprzowinie pełnowartościowe białko znacznie lepiej przyswaja się od białka roślinnego. Odpowiada ono za budowę i naprawę wszystkich tkanek, wzmacnia odporność organizmu i procesy widzenia. Dostarcza ono aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego trzeba uwzględnić je w diecie.

W starszym wieku należy zwracać uwagę na ilość spożywanego tłuszczu. Jest on źródłem energii i nośnikiem smaku, jednakże spowolniony metabolizm a także słabsza praca serca mogą skutkować wzrostem masy ciała i cholesterolu. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie produktów niskotłuszczowych takich jak schab, szynka czy polędwiczka wieprzowa.

Wraz z wieprzowiną dostarczana do organizmu jest witamina A, która wpływa na stan skóry, zwiększa wytrzymałość kości i zębów, wspiera funkcje widzenia, układu nerwowego oraz odporność.

Kluczowe dla zdrowia są również witaminy z grupy B, których prawdziwą skarbnicą jest mięso wieprzowe. Witamina B6 to składnik wielu enzymów. Jest ona niezbędna jest w funkcjonowaniu układu pokarmowego, a także sprzyja wchłanianiu magnezu. Witamina B12 to składnik czerwonych krwinek, wspomaga funkcjonowanie mózgu, a także towarzyszy metabolizmowi tłuszczów i węglowodanów.

 Z uwagi na częste anemie wśród seniorów bardzo ważna jest odpowiednia ilość żelaza w diecie. Zawarte w wieprzowinie żelazo hemowe jest najlepiej przyswajalne. Jest ono podstawowym składnikiem czerwonych krwinek, odpowiada m. in.za transport i magazynowanie tlenu dlatego jego obecność i ilość jest bardzo istotna.

W chudym mięsie wieprzowym znajdziemy również bardzo istotny dla starszych osób cynk, będący także składnikiem wielu enzymów oraz wpływa na zmysły węchu i smaku.

Dieta z udziałem wieprzowiny jest bogata w składniki odżywcze, smaczna i różnorodna. Wybieranie produktów wysokiej jakości daje pewność, że służą one nie tylko podniebieniu ale i zdrowiu seniorów.


Autor tekstu:
Szef Kuchni Michał Soliwoda

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *