Techniki grillowania na świecie

Grillowanie, pieczenie na ruszcie, barbeque – to tylko kilka z nazw jednego z najbardziej rozpowszechnionych na świecie sposobów przygotowywania potraw, czyli podgrzewania ich nad rozgrzanym paleniskiem. Metoda ta znana jest na całym świecie, a co za tym idzie, w różnych zakątkach globu zyskała swoje lokalne wariacje. Jakie są techniki grillowania na świecie? Jak w różnych krajach grilluje się mięso czy ryby? Oto krótki przegląd najpopularniejszych sposobów!

Barbecue – najpopularniejsza technika grillowania w USA

W powszechnej opinii barbecue to tylko angielska nazwa grillowania. To nie do końca prawda, bo tak naprawdę oznacza ona bardzo specyficzny rodzaj grillowania. Tę technikę grillowania charakteryzują dwie cechy – po pierwsze jest to długi proces. Nie chodzi tylko o sam czas pieczenia produktów, ale również ich przygotowywania i marynowania. Wynika to również z faktu, że grillowane mięso nie jest tak rozdrobnione, a piecze się większe kawałki, które wymagają dłużej obróbki. Drugą kluczową cechą jest rodzaj paliwa. Barbecue robi się tylko nad żarzącymi się kawałkami drewna. Jest to nie tylko zdrowe grillowanie, ale również nadające potrawom charakterystycznego, dymnego posmaku.

Asado – tak grilluje się mięso w Ameryce Południowej

Najpopularniejszą techniką grillowania w Ameryce Południowej, krajach takich jak Argentyna, Paragwaj, Chile czy Urugwaj jest asado. Mięso zamyka się tam w specjalnych dwustronnych rusztach, których nie umieszcza się bezpośrednio nad paleniskiem lub ogniskiem, ale wbija w ziemię lub wkłada w specjalnie przygotowane otwory wokół niego. Dzięki temu najwyższa temperatura nie oddziałuje bezpośrednio na mięso. Tym samym dochodzi ono wolniej, ale w środku zostaje soczyste. Warto jednak wspomnieć, że w całej Ameryce Południowej często można spotkać również tradycyjne grille, gdzie mięso, najczęściej wołowinę w dużych kawałkach, piecze się bezpośrednio na ruszcie umieszczonym nad rozżarzonymi węglami.

Dalekowschodnie grillowanie przy użyciu specjalnych marynat

W kuchni dalekowschodniej – głównie chińskiej, ale również wietnamskiej i innych – grilluje się bezpośrednio nad rozgrzanymi węglami, a za bardzo charakterystyczny smak i fakturę potraw odpowiadają wyjątkowe przyprawy i proces przygotowania. Najpierw mięso marynuje się w bardzo wyrazistych: sosie sojowym, winie ryżowym lub innych sosach z dodatkiem miejscowych przypraw, a tuż przed pieczeniem smaruje się dodatkowo lekko rozpuszczonym cukrem lub miodem, które pod wpływem temperatury karmelizują się i nadają chrupkości oraz niepowtarzalnego smaku.

Pierrade – technika grillowania wprost z Alp

Na terenie Alp, głównie Francji, niemal od czasów prehistorycznych grilluje się potrawy na specjalnym kamieniu, który wrzuca się w ognisko i czeka, aż uzyska bardzo wysoką temperaturę, a następnie umieszcza na nim mięso lub inne dowolnie wybrane produkty. Dziś ta metoda nic nie straciła na swoje popularności i wciąż jest doceniana przez smakoszy, bo potrawy grillowane w ten sposób zachowują swój naturalny smak. Jest to również zdrowe grillowanie, bo do potraw nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, nie mają one również kontaktu z dymem, który w nadmiarze może być szkodliwy.

Shaslik – wschodnioeuropejska, kaukaska i bliskowschodnia technika grillowania

Shashlik lub po polsku szaszłyk to technika grillowania popularna szczególnie w Rosji, na Ukrainie, w krajach kaukaskich i bliskowschodnich. Kawałki mięsa, ale również warzyw, na przykład cebuli, nadziewa się tam na specjalne szpikulce i zawiesza bezpośrednio nad żarem. Dzięki zastosowaniu szpikulców grillowane produkty w bardzo łatwy sposób można obracać nad ogniem i kontrolować stopień ich wysmażenia. Pomimo tego, że technika ta wygląda podobnie, w różnych krajach używa się różnych rodzajów mięsa i przypraw. W bliskowschodnich krajach arabskich jest to przede wszystkim jagnięcina, baranina, wołowina, rzadziej drób. W krajach niemuzułmańskich i Wschodniej Europy popularna jest również wieprzowina.

Techniki grillowania z całego świata – warto poznać je i czerpać inspirację

Pomimo tego, że grillowanie na całym świecie, w ogólnych założeniach, wygląda podobnie, różni się w szczegółach. To jednak właśnie te szczegóły mają główny wpływ na wyjątkowy smak grillowanych potraw z różnych zakątków globu. Warto szukać inspiracji (na przykład pod tym linkiem: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/sezon-grillowy/techniki-grillowania.html), aby móc zaskoczyć swoich gości wyjątkowym smakiem lub formą przygotowania potraw z grilla.

Artykuł sponsorowany przez Unilever Food Solutions


Unilever Food Solutions Sp. z o.o.
ul. Bałtycka 43
61-017 Poznań
tel.: 61 876 43 63
www.unileverfoodsolutions.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *