Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Pułapki czyhające na młodego restauratora


Osoby zaczynające biznes gastronomiczny są przekonane, iż musi on odnieść sukces. Niestety wiele z nich bardzo się myli.

Przedsiębiorcy, bankierzy, artyści, gospodynie domowe – marzeniem wielu z nich jest posiadanie własnej restauracji. Wykształcenie, doświadczenie czy obecnie wykonywana praca nie mają z tym zazwyczaj nic wspólnego. Dlaczego gastronomia tak kusi naturszczyków? Z dwóch powodów: po pierwsze prowadzenie restauracji roztacza wokół siebie kuszącą, niezwykłą magię, po drugie – pokutuje przekonanie, że każdy lokal przynosi dochód. Niestety rzeczywistość dość szybko weryfikuje obydwa mity.

Błędy młodych restauratorów

Osoby podejmujące w życiu nowe zawodowe wyzwania wiedzą, jak ważne jest doświadczenie i znajomość branży, w której zamierzają działać. Dlaczego zapominają o tym wchodząc na rynek gastronomiczny? Spotkamy tu najczęściej dwie odpowiedzi: sam jestem stałym bywalcem restauracji, więc wiem, jak spełnić oczekiwania gości i druga – uwielbiam gotować, dlaczego więc nie miałbym na tym zarabiać. Obydwie wywołują uśmiech lekkiego politowania na ustach doświadczonych gastronomów, a to dopiero początek błędnych wyobrażeń. Młodzi nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć, jak naprawdę wygląda zarządzanie restauracją. Ciężka praca fizyczna, wieczne problemy z pracownikami, brak weekendów i urlopów, późne powroty do domu nie brzmią tak fajnie jak wymyślanie nowego wystroju lub potraw. Poza mylnymi wyobrażeniami, popełniają też wiele błędów na etapie organizacyjnym. - Tu można chociażby wymienić brak wiedzy o wymaganiach sanitarnych, mało praktyczną aranżację lokalu, nieefektywnie skomponowane menu czy nieodpowiedni dobór personelu – mówi Izabella Borowska z IDB Consulting, firmy zajmującej się doradztwem gastronomicznym.

Wszystkie niedopatrzenia zostają też szybko zauważone przez gości. Może wybaczą oni mniej udany wystrój czy powolną obsługę, ale na pewno nie darują, jeśli jedzenie nie sprosta ich oczekiwaniom. Trzeba zauważyć też jakościową zmianę, jaka nastąpiła w ostatnich latach. Konsumenci coraz częściej stołują się poza domem, są świadomi swoich wymagań, a w dodatku mają siłę, która decyduje o być albo nie być restauracji. Mowa oczywiście o ich recenzjach. Niezadowoleni następnym razem wybiorą czyhającą za rokiem konkurencję, przekażą swoje zdanie znajomym, a coraz częściej opinie opublikują również w internecie, gdzie przeczytają je setki, a może nawet tysiące potencjalnych klientów.

Cenne doradztwo

Czy można ustrzec się chociaż części popełnianych błędów? Po pierwsze wykazać więcej pokory, po drugie realnie przyjrzeć się potencjalnym problemom. Wielu z nich można zapobiec korzystając z fachowego doradztwa. Najlepiej samodzielnie zdobyć doświadczenie w gastronomii lub do współpracy pozyskać zaufanego partnera. Taką rolę może spełnić franczyzodawca, znający branżę pracownik lub firma doradcza. Ten pierwszy wnosi ze sobą sprawdzone standardy (wystrój, receptury itp.), ma też obowiązek wyszkolić franczyzobiorcę i jego pracowników oraz wspierać jego działania przez cały okres współpracy. Minusy – opłaty oraz najczęściej brak możliwości wprowadzania własnych pomysłów (trzeba przyznać, iż w przypadku niektórych restauratorów to akurat duży plus).

Wartościowym wsparciem może się też okazać osoba z doświadczeniem gastronomicznym, najlepiej menagerskim, która miała okazję samodzielnie zarządzać restauracją. Tu jednak również warto zachować rozwagę. Podobne osoby mogą, ale wcale nie muszą poradzić sobie na nowym gruncie, czasami mają też tendencję do powielania wszystkich (nawet tych nienajlepszych) standardów funkcjonowania poprzedniego miejsca pracy. Właścicielowi restauracji może się też wydawać, iż zatrudnienie osoby z doświadczeniem zwalnia go z wielu obowiązków związanych z prowadzeniem restauracji. Nic bardziej błędnego - doświadczony pracownik ma nas wprowadzić do branży oraz pomóc na starcie, a nie podejmować za nas strategiczne decyzje i przejąć miejsce za sterami lokalu.

Trzecim wspominanym wyjściem jest pomoc firmy consultingowej. Ta zazwyczaj ma doświadczenie pochodzące z różnego typu placówek oraz wie, z jakimi problemami najczęściej borykają się młodzi restauratorzy. Jej pomoc jest stosunkowo najtańszą formą doradztwa (najlepiej współpracę rozpocząć już na etapie koncepcyjnym), ale wymaga też najwięcej samodzielności. Konsultant może przekazać swoje uwagi czy opracować strategię, ale jej wdrożenie będzie leżało już po stronie właściciela lokalu.  

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Wielka Głupota"
(25.01.2012 - 11:08)  (Daniel)
"Kolego święta prawda"
(01.02.2012 - 07:42)  (szef kuchni)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000