Najlepsi polscy cukiernicy wezmą udział w III Drużynowych Mistrzostwach Świata Cukierników. Do Phoenix w Stanach Zjednoczonych pojedzie trzech zawodników, biorących udział w konkursie 7 i 8 lipca 2006 oraz dwóch jurorów. Tematem tegorocznego konkursu jest Yin & Yang.
Polskę reprezentować będą: Janusz Profus - kapitan i trener drużyny, Maestro czekolady firmy Cadbury Wedel z Warszawy,
Paweł Małecki - Mistrz Cukierniczy z Pracowni Adama Sowy z Bydgoszczy
Maciej Pięta - Mistrz Cukierniczy z Pracowni Jana Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego.
Wśród jurorów tegorocznych Mistrzostw Świata Cukierników znajda się przedstawiciele Polski:
Polska reprezentacja przygotowuje się do mistrzostw już od pół roku. Każdy z zawodników odpowiedzialny jest za poszczególne elementy całej pracy i te właśnie elementy przygotowuje samodzielnie w swoim zakładzie pracy. Co kilka tygodni członkowie reprezentacji spotykają się w Warszawskiej Szkole Cukierniczej, gdzie nawzajem siebie oceniają i poprawiają, dopracowują spójność całej kompozycji. Wrażenie artystyczne konsultowane jest z kilkoma warszawskimi plastykami, którzy również mają ogromny wpływ na kształt pracy.
Ostateczny etap przygotowań będzie miał miejsce w Chicago, na tydzień przed Mistrzostwami. Reprezentacja skorzysta wówczas z gościnności polskiej cukierni. Tam cała praca zostanie wykonana z amerykańskich surowców. Jest to bardzo istotne ze względu na pewną odmienność w składzie surowcowym europejskich i amerykańskich produktów spożywczych.
Podczas konferencji prasowej polskiej reprezentacji, która odbyła się 21 czerwca 2006 roku, cukiernicy prezentowali swoje propozycje konkursowych deserów i odpowiadali na pytania licznie przybyłych dziennikarzy.
Zgodnie z regulaminem Mistrzostw polska drużyna przygotowuje następujące prace: eksponat wykonany z czekolady – Yin,
eksponat wykonany z karmelu – Yang,
trzy torciki deserowe – Spełnione Uczucie,
trzy torciki lodowe – Otchłań Ziemi,
trzy różne rodzaje ciasteczek „petits gateaux” - Języki Ognia, Szum Wiatru, Plusk Wody,
jeden suchy pastillage,
trzy różne rodzaje pralin – Imperium Słońca - pralina z nadzieniem innym niż czekoladowe, Etiuda Księżycowa - pralina ręcznie formowana i oblewana, Blask Gwiazdy - pralina wylewana w formie,
czternaście identycznych deserów na talerzu – Samotność Razem.
Na konferencji obecni byli Bożena Sikoń, Karol Okrasa i Robert Sowa - specjalnie powołana Kapituła Smaku. Oceniali oni jakość przygotowanych deserów, kompozycje smaków, zasypywali także zawodników reprezentacji pytaniami. Janusz Profus tłumaczył między innymi, że ekipa nie zdecydowała się używać w swoich pracach typowo polskich produktów, np. z polskich lasów, ze względu na przeważających w jury Azjatów. Zrezygnowano także z maku, gdyż cukiernicy z zagranicy kojarzą go raczej z narkotykiem niż podstawą deserów.
Podczas Mistrzostw jurorzy (12 osób z różnych państw świata) oceniać będą: prezentację tematu (w tym roku jest to Yin & Yang)
zgodność konkretnego eksponatu z pisemnym opisem
troskę o szczegóły (jak dokładnie wykonany jest eksponat)
stopień trudności
ogólny wygląd eksponatu (czystość, proporcje)
podstawę strukturalną i złożenie całej pracy
jakość pastillage
jakość pracy w cukrze
wartość artystyczną
użycie kolorów
indywidualne elementy (kształt, grubość, wymiary i proporcje, faktura, przestrzeganie narzuconych wymiarów, oryginalność).
Nagrody Drużynowych Mistrzostwa Świata Cukierników:
Przypominamy, że polska reprezentacja już po raz drugi bierze udział w Drużynowych Mistrzostwach Świata Cukierników. Podczas ostatnich – w 2004 roku - polska ekipa zajęła dziewiąte miejsce. W związku z tym została automatycznie zakwalifikowana do tegorocznej edycji Mistrzostw.
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|