Kolejna edycja Obiadów Czwartkowych, cyklicznej imprezy charytatywnej, była tym razem okazją do rozmów na temat żywienia dzieci. Słynny z występów w programach kulinarnych, szef kuchni Karol Okrasa, stworzył niezwykły zestaw obiadowy, którym podjął wyjątkowych gości.
Byli wśród nich między innymi aktorki Justyna Sieńczyłło i Elżbieta Jędrzejewska, aktor Tadeusz Borowski, dziennikarz Roman Czesarek czy też redaktor naczelna miesięcznika Rodzice - Małgorzata Borzymińska.
Wszyscy mogli delektować się zaskakującym „Menu w Tornistrze”, w skład którego wchodziły specjalnie na tą okazję przygotowane potrawy.
- Co powie mama?
Uszka gryczane nadziewane policzkami cielęcymi, otulone aksamitną emulsją szczawiową i doprawione oliwą truflową.
- Pomarańczowa aksamitna rewolucja
Kremowa zupa z dyni doprawiona mleczkiem kokosowym w kompozycji glazurowanych bakłażanów i szpinakowych zacierek.
- Lekcję wychowawczą
Podwędzony dymem lipowym sandacz w osnowie sosu jarzębinowego w kompozycji puszystego pasztetu kurkowego i glazurowanej marchewki w towarzystwie purpurowych śliwek. Podany na postumencie z kaszy perłowej.
- Ostatni dzwonek
Przekładaniec z musu z orzechów włoskich i chrupiących płatków migdałowych otulonych aromatem sosu karmelowego.
Tak wykwintne menu było jedynie pretekstem do rozmów na ważny temat. Uczestnicy spotkania zadali sobie szereg pytań. Jaka powinna być dieta dzieci? Jak dużo czasu powinni poświęcać dorośli edukacji żywieniowej swoich pociech? Czy w szkołach można jeść zdrowo i tanio?
Dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, ekspert ds. żywienia podała szereg podstawowych zasad, które sprawią, że dzieci będą zdrowsze i z większą energią przystąpią do realizacji codziennych zadań.
Niezwykle ważny jest pierwszy posiłek dnia – mówiła dr Wojciechowska
Śniadaniu, szczególnie w przypadku dzieci należy poświęcić odpowiednio dużo czasu. Uczeń, jeszcze przed wyjściem z domu powinien mieć chwilę na spokojne zjedzenie kanapki czy płatków na mleku. Niezwykle istotne jest drugie śniadanie, to jedzone w szkole. Nasze pociechy powinny zabrać ze sobą kanapkę, jogurt lub jabłko. Takie menu z pewnością jest zdrowsze i pożywniejsze niż paczka chipsów czy nawet rogalik ze szkolnego sklepiku - dodaje.
Goście obiadu przyklasnęli też szefowi kuchni. Jak podkreślał Karol Okrasa
– Zdrowa dieta, to przede wszystkim dania urozmaicone. W ich skład powinno wchodzić jak najwięcej świeżych warzyw, potraw gotowanych na parze i bez użycia dużej ilości tłuszczów - mówi.
Wszyscy zgodzili się też co do faktu, że ważna jest edukacja żywieniowa już od najmłodszych lat szkolnych. Istotna jest też rola osób, które dania przygotowują
- Choć dzieci w szkołach z pewnością nie będą miały okazji zjeść tak wykwintnych dań jak te przyrządzone przez Karola Okrasę, to powinniśmy kształcić osoby, które gotują obiady w szkołach – mówił Raphael Matuschowitz z firmy Philipiak Polska.
Już w październiku Karol Okrasa nakręci film instruktażowy, w którym pokaże w jaki sposób łatwo i tanio przygotować pożywny obiad szkolny.
Spotkanie jak zwykle zakończyło się akcentem charytatywnym. Tym razem znakomici goście podpisali książki dla dzieci. Dochód z ich sprzedaży zostanie w całości przekazany na rzecz programu Pajacyk, prowadzonego przez Polska Akcję Humanitarną. Mecenasem cyklu Obiadów Czwartkowych jest firma Philipiak Polska.
Wszystkie przepisy na potrawy podane podczas Obiadu można znaleźć na stronie www.obiadyczwartkowe.pl.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|